Ferenc pápa fogadta a Svájci Gárda tagjait

Ferenc pápa – 2014. május 5., hétfő | 15:25

„Acriter et fideliter”: bátran és hűségesen szolgálják Péter utódát – mondta a Szentatya a testőrség tagjainak. A Vatikáni Rádió tudósítása.

Legyetek szilárdak a hitben és nagylelkűek a szeretetben mindenkivel, akivel találkoztok – ezekkel a szavakkal fordult a Szentatya a Pápai Svájci Gárda tagjaihoz, akiket parancsnokuk, Daniel Anrig, valamint hozzátartozóik és barátaik kíséretében fogadott hétfőn délben az Apostoli Palota Kelemen- termében. A testület május 6-án tartja ünnepét, ezen a napon esett el ugyanis 147 katonatársuk 1547-ben, Róma kifosztásakor, amikor hősiesen védték VII. Kelemen pápát.

Több mint ötszáz éve, 1506-ban hozta létre a Pápai Svájci Gárdát II. Gyula pápa. Azóta szolgálják Péter utódát töretlen hűséggel és bátorsággal – innen a testület mottója: Acriter et fideliter. A Rómába érkező zarándokok és turisták a világ minden részét, vallási és kulturális hagyományait képviselik, így a svájci gárdisták velük kapcsolatba kerülve biztonságban tehetnek örömteli tanúságot keresztény identitásukról.

A gárdisták által viselt egyenruha száz éves. Színeit az egész világon jól ismerik. Azonban minden egyenruha mögött egy valós személy áll, a maga családjával, származási helyével, személyiségével, vágyaival és terveivel. A svájci gárdisták nem egyenruhájukkal, hanem kedvességükkel, befogadó, szeretetteli viselkedésükkel tesznek jó benyomást az emberekre. Ez jellemezze a gárdisták egymás közti kapcsolatait is: a nehézségekben álljanak társaik mellé – buzdította őket a Szentatya, majd háláját fejezte ki szolgálatukért.

A pápa végül a Svájci Gárda védőszentjei, Szent Miklós, Szent Sebestyén és Szent Márton oltalmába ajánlotta őket.

Magyar Kurír