Ferenc pápa: Gyűjtést tartunk április 24-én az Ukrajnában élő emberek megsegítésére

Ferenc pápa – 2016. április 3., vasárnap | 18:59

Április 3-án Ferenc pápa az ilyenkor szokásos vasárnapi Mária-imádságot (a Regina caelit) a délelőtti szentmise végén mondta el. Ehhez kapcsolódóan jelentette be kezdeményezését egy humanitárius segélyre, amelyet vallási hovatartozástól függetlenül az Ukrajnában élő emberek megsegítésére szán.


Ezen a napon, mely az irgalmasság szentévének mintegy szíve-közepe, gondolatban azon népek felé fordulok, akik leginkább szomjazzák a kiengesztelődést és a békét. Különösen is itt, Európában, azok drámájára gondolok, akik az Ukrajnában folyó erőszak következményei miatt szenvednek: azokra, akik az ellenségeskedés által feldúlt földeken maradnak – az ellenségeskedés már ezrek halálához vezetett –, és mindazokra, akik – több mint egy millióan – a tartósan súlyos helyzet miatt arra kényszerültek, hogy elhagyják földjüket. Az érintettek elsősorban idősek és gyerekek. Túl azon, hogy állandóan gondolok rájuk és imádkozom értük, belső indíttatásból úgy döntöttem, hogy nekik szánt humanitárius segélyt kezdeményezek. E célból külön gyűjtést tartunk április 24-én vasárnap Európa minden katolikus templomában. Kérem a hívek nagylelkű adományait ehhez a kezdeményezéshez. Ez a szeretetgesztus nemcsak az anyagiakban való szenvedéseket kívánja enyhíteni, hanem szeretné kifejezni az én személyes közelségemet és szolidaritásomat, de az egész egyházét is. Erősen kívánom, hogy ez hozzá tudjon járulni az azonnali békéhez és az emberi jogok tiszteletben tartásához azon a sokat szenvedett földön.

Miközben imádkozunk a békéért, emlékezzünk arra, hogy holnap lesz a taposóaknák elleni világnap. Továbbra is sok embert pusztítanak el vagy csonkítanak meg ezek a szörnyű fegyverek, számos bátor férfi és nő pedig életét kockáztatja, hogy megtisztítsa ezeket az aknásított földeket. Kérem, újítsuk meg elkötelezettségünket egy taposóaknák nélküli világ mellett!
Végül köszöntelek mindannyiatokat, akik részt vettetek ezen a szertartáson, külön is köszöntöm az isteni irgalmasság lelkiségét követő csoportokat.
Most pedig forduljunk közösen imádságban a mi anyánkhoz.

Fordította: Tőzsér Endre SP

Fotó: News.va

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria