Ferenc pápa hétfő reggeli homíliája a Szent Márta-házban bemutatott szentmisén

Kitekintő – 2013. szeptember 2., hétfő | 17:18

A Szentatya a nyári szünet után ismét csoportok jelenlétében mutatja be reggeli szentmiséit a Szent Márta-ház kápolnájában.

A pápa szentbeszédének középpontjában a mai evangéliumi szakasz állt (Lk 4,16-30), amely Jézusnak földijeivel, a názáreti lakosokkal való találkozását beszéli el. A názáretiek csodálattal tekintenek Jézusra, de valami rendkívülit várnak tőle. „Csodát, látványos előadást szerettek volna látni, hogy higgyenek benne. Amikor Jézus azt mondja nekik, hogy nincs hitük, haragra gyúlnak – mondta a Ferenc pápa. – Szent Lukácsnál olvassuk: 'Fölkeltek, kidobták őt a városból, és fölvitték annak a hegynek az oldalára, amelyen a városuk épült, hogy letaszítsák őt.'”

„Figyeljétek meg, hogy mennyire megváltoztak az események – folytatta homíliájában a Szentatya. –Szépen, csodálattal kezdődtek és bűnténnyel végződtek: meg akarták ölni Jézust. Mindezt féltékenységből, irigységből. Ez nem egy olyan esemény, amely kétezer évvel ezelőtt történt meg: minden nap megtörténik szívünkben, közösségeinkben. Előfordul, hogy egy közösségben ezt mondják: ’Jaj de jó, hogy ez a személy közénk jött!’ Első nap jókat mondanak; a másodikon már nem annyira, a harmadik nap pedig már pletykálkodni kezdenek, egészen addig, amíg le nem nyúzzák róla a bőrt. A názáretiek meg akarták ölni Jézust. De azok, akik egy közösségben rosszakat mondanak testvéreikről, a közösség tagjairól, szintén ölni akarnak. János apostol első levelének harmadik fejezetében, a 15. versben írja: 'Mindaz, aki gyűlöli testvérét, gyilkos'. Mi hozzá vagyunk szokva a szóbeszédhez, a pletykához. Hányszor válnak pokollá közösségeink, még családunk is, ahol létezik ez a fajta bűntény, hogy gonosz szavainkkal, nyelvünkkel öljük meg fivérünket és nővérünket!” – figyelmeztetett Ferenc pápa.

„Egy közösséget, egy családot elpusztít ez a fajta irigység, amelynek magvát az ördög hinti el a szívekben. Ő késztet arra valakit, hogy rosszat mondjon a másikról, és így tönkretegye. Ezekben a napokban annyit beszélünk a békéről, látjuk a fegyverek által kioltott életeket, de gondolnunk kell a mi mindennapos fegyvereinkre is, amelyek a nyelv, a szóbeszéd, a pletykák. Minden közösség ehelyett éljen az Úrral és legyen olyan, mint a mennyország. Ahhoz, hogy béke legyen egy közösségben, egy családban, egy országban, a világon, így kell elkezdenünk: az Úrral kell élnünk. Ahol jelen van az Úr, ott nincs irigység, nincs bűnözés, nincs gyűlölet, nincs féltékenység. Csak testvériség van. Kérjük ezt az Úrtól: soha ne öljük meg testvérünket szavainkkal, legyünk mindig az Úrral, mint ahogy majd együtt leszünk mindnyájan a mennyekben. Így legyen!” – zárta hétfő reggeli homíliáját a Szentatya.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír