Ferenc pápa a katolikus–ortodox vegyesbizottságnak: Az ökumenizmus a mindennapi életben gyökerezik

Ferenc pápa – 2022. június 27., hétfő | 13:45

Keresztségi, lelkipásztori és helyi ökumenizmus – e három fogalom, amiről Ferenc pápa szólt a Katolikus Egyház és a keleti ortodox egyházak közötti teológiai párbeszéd nemzetközi vegyesbizottsága tagjaihoz intézett beszédében június 23-án, csütörtökön, amikor a Vatikánban fogadta őket.

Egy olyan ökumenizmusra van szükség, amelynek gyökerei a mindennapi életben, a szenvedés megosztásában gyökereznek, és amely egyben a tanítás teológiai adaptációjának kiindulópontja is. Ferenc pápa ezeket az irányvonalakat jelölte ki, amikor fogadta a Vatikánban a Katolikus Egyház és a keleti ortodox egyházak teológiai párbeszédével foglalkozó nemzetközi vegyesbizottság tagjait.

A helyi ökumenizmust illetően, amely már él mindenekelőtt a Közel-Keleten és az onnan nyugatra kivándorlók körében, a pápa az élet ökumenizmusáról beszélt, amely a családok mindennapi életében, a munkahelyeken és a mindennapi találkozásokban nyilvánul meg. „Gyakran élik meg a szenvedés ökumenizmusát, közös tanúságtételként Krisztus nevéről, olykor akár életük árán is.

A teológiai ökumenizmusnak tehát nemcsak a múltban felmerült dogmatikai különbségekre kell reflektálnia, hanem a hívek jelenlegi tapasztalataira is.

Más szóval a tanításról szóló párbeszédnek teológiailag alkalmazkodnia kell az élet párbeszédéhez, amely egyházaink helyi és napi kapcsolataiban alakul ki – ezek valódi teológiai helyszínt jelentenek” – mutatott rá a pápa.

Megköszönve a küldöttség értékes munkáját, valamint a szentségekről készülő dokumentumot, amely „új lépést jelenthet a teljes szeretetközösség felé”, Ferenc pápa beszélt a keresztség ökumenizmusáról és a közös előrehaladás fontosságáról ennek a szentségnek köszönhetően. „A keresztségben található meg a keresztények közötti szeretetközösség és a teljes látható egység utáni vágyakozás alapja. Ennek a szentségnek köszönhetjük, hogy Pál apostollal együtt megerősíthetjük: „mert hiszen egy Lélek által mi mindnyájan egy testté keresztelkedtünk meg” (1Kor 12,13)

A pápa ezután a lelkipásztori ökumenizmusról és azokról a keleti ortodox egyházakkal közösen aláírt dokumentumokról szólt, amelyek lehetővé teszik a hívők számára, hogy megkapják például a bűnbánat, az Eucharisztia és a betegek kenetének szentségét különleges körülmények között, illetve vegyes házasságok esetén. „Mindez úgy volt lehetséges, hogy

megvizsgáltuk Isten népe tagjainak konkrét történelmi eszmék és különbségek fölött álló valóságát és érdekét. Annak a fontosságára figyeltünk, hogy senki ne maradjon a kegyelem eszközei nélkül”

– hangsúlyozta Ferenc pápa.

A pápa ezután feltette a kérdést, hogy nem lehet-e kiterjeszteni a lelkipásztori megállapodásokat olyan körülményekre is, „amikor a hívek kisebbségi és diaszpórahelyzetbe kerülnek”. „A Szentlélek ösztönözzön bennünket arra, hogy miként haladjunk tovább ezen az úton, amely az emberek, a lelkek és Isten népe javát és a mi javunkat, illetve mindenki javát veszik figyelembe, nem pedig az erkölcsi, teológiai vagy ideológiai különbségeket.

Jézus Krisztus megtestesült, emberré lett, Isten hűséges népének tagjává vált –  nem egy elképzelés volt, hanem egy valóságos ember. Nekünk pedig mindig az emberek és Isten hűséges népének javát kell keresnünk”

– nyomatékosította a pápa.

Végül a pápa hangsúlyozta a „testvéri találkozás fontosságát, hogy meghallgassuk egymást, megosszuk tapasztalatainkat és együtt járjunk az úton. Az együtt haladás ökumenizmusát azzal valósítjuk meg, ha együtt járunk az úton, nem pedig csak az elképzelésekkel. És jó dolog bevonni egyházaink közeledési folyamatába a fiatal nemzedékeket, amelyek aktív szerepet vállalnak a helyi közösségekben, hogy a tanításról szóló párbeszéd az élet párbeszédével együtt haladjon” – kérte a pápa.

Ferenc pápa végül Szűz Mária oltalmát kérte, hiszen a párbeszéd következő szakaszában a Szűzanya áll a középpontban az Egyház tanítása és élete összefüggésében.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria