Ferenc pápa könyve a torinói könyvhéten

Kultúra – 2014. május 7., szerda | 17:19

Május 7. és 12. között zajlik az észak-olasz városban a hagyományos könyvhét, amelynek idei díszvendége a Szentszék. A Vatikáni Rádió híradása.

Immár 27. alkalommal rendezik meg a neves kulturális eseményt, ahol vasárnap mutatják be Ferenc pápa könyvét „Az igazság egy találkozás” címmel.

A Rizzoli Kiadó gondozásában megjelent kötet a Vatikáni Rádió által ismertetett pápai homíliákat gyűjti egybe, amelyeket Ferenc pápa az elmúlt év során a vatikáni Szent Márta-Házban bemutatott reggeli szentmiséken mondott.

A torinói könyvhéten a Szentszék egy 400 négyzetméteres standon állít fel: 70%-ban a Vatikáni Könyvkiadó, 30%-ban pedig a Vatikáni Múzeumok, a Levéltár, a Könyvtár és a Pápai Akadémiák köteteit mutatva be. Ez az első alkalom, hogy a nagyközönség betekintést nyer a vatikánvárosi könyvkiadásba. A pavilont a Bramante tervezte Szent Péter tér stilizált képe díszíti, a kupola hatásos módon ezúttal a könyvekből épül.

A Vatikáni Könyvkiadó igazgatója, Giuseppe Costa atya a vallási jellegű könyvkiadás fellendüléséről a Vatikáni Rádiónak elmondta: kétségtelen, hogy van rá kereslet, mivel egyfajta visszatérés tapasztalható a vallási értékekhez. Újra felfedezik a vallási témájú könyveket, amelyek egykor alapvetőnek számítottak az emberek spirituális fejlődéséhez. Megújult figyelem kíséri az élő tanúságtételeket is, a szentek életének modern olvasata is sikert mutat. A katolikus könyvkiadás nehézsége az, hogy a minőségi könyvek mellett a megfelelő terjesztésről és a könyvesboltokkal való kapcsolattartásról is gondoskodnia kell.

Costa atya szerint a vallási témájú könyvek keresésekor az emberek általában egyfajta hirtelen megvilágosodásból indulnak el: megérinti őket a pápa Twitter-üzenete, egy szlogen, egy sajátos esemény. Aztán elindulnak és keresni kezdik például Szent Ágoston Vallomásait, mert hallották, hogy ez a könyv a spirituális keresés alapja. Nagy sikere van Szent Fausztina Kowalska nővér naplójának, amelyből évi mintegy ötvenezer példányt adnak el – mondta Giuseppe Costa.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria