Ferenc pápa külön is találkozott a manilai fiatalokkal – VIDEÓVAL

Kitekintő – 2015. január 20., kedd | 9:03

A manilai Szent Tamás Egyetemen több ezer fiatal hallgatta Ferenc pápát. Néhányan közülük megosztották a Szentatyával életük történetét és a nehézségeket, amelyeket átéltek. A Rome Reports összefoglalóját tesszük közzé.

Több fiatal tett tanúságot a rendezvényen. Leandro arról beszélt, hogyan lép a valódi kapcsolatok helyére a közösségi média és az internet. Rikky, az egyik önkéntes azt kérdezte a pápától, hogyan lehetne a legjobban szolgálni a szegényeket: „Napjainkban mintha elfelejtettük volna a szeretet jelentését. Kedves Szentatya, hogyan tudunk igazán szeretni? (...) Mit tehetnének még a fiatalok? Hogyan tudnánk – különösen mi, fiatalok – a könyörület és a részvét eszközévé válni?”

A leginkább megindító tanúságtételt két egykori utcagyerek, Jun és Gyzelle osztotta meg, akik az átélt fájdalmakról és elutasításról beszéltek. Jun elmondta, „azért jöttem el otthonról, mert nem tudtak iskolába küldeni. Azt ettem, amit a szemétben találtam”.

Gyzelle azt kérdezte: „Miért engedi meg Isten, hogy ilyen dolgok történjenek? A gyerekek nem tehetnek semmiről. Miért van az, hogy alig néhány emberhez fordulhatunk segítségért?”

Ferenc pápa azt válaszolta: „Gyzelle tette fel az egyetlen olyan kérdést, amelyre nincs válasz. Nem is tudta igazán szavakkal kifejezni, inkább a könnyeivel beszélt. Arra kérlek mindannyiótokat, kérdezzétek meg magatoktól: megtanultam sírni, zokogni? Megtanultam sírni, amikor éhező gyermeket látok? Megtanultam sírni, ha olyan gyermeket látok, akit elhagytak? Megtanultam sírni, amikor drogproblémával küszködő gyermeket látok? Megtanultam sírni, amikor olyan gyermekkel találkozom, akit bántalmaztak? Sajnos sokan, akik sírnak, csak azért sírnak, mert többet akarnak, mint amijük van – anyagi értelemben.”


          Ferenc pápa bejegyzése a Szent Tamás Egyetem emlékkönyvében

Ferenc pápa mindenkit arra biztatott, tanuljon meg szeretni, és tanulja meg elfogadni a szeretetet. Kiemelte, hogy az egyik legnehezebb dolog az, hogy hagyjuk magunkat szeretni.

„Egy kérdést szeretnék föltenni neked, Rikky. Te és a barátaid adni szeretnétek. Adtok, hogy segítsetek – de azt is megengeditek, hogy nektek adjanak? Keressetek erre választ a szívetekben.”

A jelenlévők együtt imádkoztak a huszonhét esztendős Kristel Mae Pasadasért, aki Taclobanban vesztette életét a pápai látogatás előkészületei során, amikor a viharos szél felborított egy állványzatot. Ferenc pápa személyesen találkozott a fiatal önkéntes gyászoló szüleivel.

Az erős szél és az eső egész látogatását végigkísérte, azonban sem őt, sem a hívők sokaságát nem akadályozta: csak esőkabátokra volt szükség, és máris elviselhetővé vált a legkevésbé sem ideális időjárás.

Videó: RomeReports.com

Fotó: Antonio Spadaro SJ

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria