Ferenc pápa: Ma sincs szükség falakra, megosztottságra

Ferenc pápa – 2014. november 9., vasárnap | 16:11

Az emberiségnek hidakra, nem pedig falakra van szüksége – a vasárnap déli Úrangyala elimádkozása után Ferenc pápa emlékeztetett a berlini fal összeomlására.

November 9-én, amikor a világ a berlini fal összeomlásának 25. évfordulóját ünnepelte, Ferenc pápa a vasárnap déli Úrangyala elimádkozásakor felhívást intézett a nemzetközi közösséghez: döntsék le az összes falat, amely még ma megosztja a világot.

„25 évvel ezelőtt, 1989. november 9-én leomlott a berlini fal” – a pápa szavait a Szent Péter teret megtöltő hívek tapsa kísérte, majd felröppent egy galamb, amely elvitte a római és a világ minden részéről összegyűlt hívek örömét a Szent Péter térről egészen a Brandenburgi kapuig, ahol már napok óta zenével és csönddel, tapssal és tanúságtételekkel, meghatottan ünneplik Európa újjászületését a porból és a cementtöredékekből. 25 évvel ezelőtt összedőlt a szégyen fala, amely előzőleg harminc éven át emberek millióit terrorizálta. Ferenc pápa osztozott az ünneplők lelkesedésében. A berlini fal egyben Európa és az egész világ ideológiai megosztottságát jelképezte - mondta. Összeomlása váratlanul történt, de sok ember hosszú és fáradságos elkötelezettsége révén vált lehetővé, akik küzdöttek, imádkoztak és szenvedtek egészen életük feláldozásáig. A fal leomlásában az egyik főszerepet Szent II. János Pál pápa töltötte be – emlékeztetett rá Ferenc pápa.

A történelem az élet tanítómestere: Ferenc pápa a már nem létező berlini falra utalva azt kérte, hogy döntsenek le minden falat, amely még ma is megoszt népeket, akár cementből épült, akár a kirekesztés egyéb formája. Ma sincs szükség falakra, mint ahogy az 1900-as években sem volt szükségük a népeknek a megosztottságra, amelyet a Berlini Fal jelképezett.

„Imádkozzunk, hogy az Úr segítségével és minden jóakaratú ember együttműködésével egyre jobban terjedjen a találkozás kultúrája, amely képes ledönteni minden falat, amely ma még megosztja a világot. Soha többé ne történjen meg, hogy ártatlan embereket üldöznek, sőt megölnek hitük és vallásuk miatt. Ahol falak állnak fenn, ott az emberek bezárták szívüket. Hidakra, nem falakra van szükség! – hangsúlyozta Ferenc pápa.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: http://www.viaggio-in-germania.de

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria