Ferenc pápa párbeszédre és kiengesztelődésre buzdította a chilei püspököket

Ferenc pápa – 2019. január 16., szerda | 15:19

A Szentatya január 14-én, hétfőn délelőtt magánkihallgatáson fogadott a Vatikánban öt chilei főpásztort, akikkel zárt ajtók mögött beszélgettek. A találkozó után Ramos Pérez püspök, a chilei püspöki konferencia főtitkára nyilatkozott a Vatikáni Rádiónak.

Az őszinte és gyümölcsöző eszmecsere során Ferenc pápa és a püspökök számos kérdést áttekintettek; megvizsgálták a chilei egyház helyzetét nyolc hónappal az után, hogy a Szentatya 2018 májusában a Vatikánba hívatta őket a szexuális visszaélések miatt.

Az audiencián a chilei püspöki testület állandó tanácsának tagjai vettek részt: Santiago Jaime Silva Retalames tábori püspök, a konferencia elnöke; René Osvaldo Rebolledo Salinas, La Serena érseke, a konferencia elnökhelyettese; Ricardo Ezzati Andrello bíboros, Santiago de Chilei érsek, valamint Luis Fernando Ramos Pérez címzetes püspök, rancaguai apostoli adminisztrátor, a chilei konferencia főtitkára.

Az egyórás beszélgetést követően Ferenc pápa együtt ebédelt az öt chilei püspökkel a Szent Márta-házban.

Ramos Pérez püspök a pápai audiencia kapcsán ismertette: múlt év novemberében ülésezett a teljes püspöki kar, és azt követően határozták el, hogy a konferencia állandó tanácsa a Vatikánba utazik, hogy tájékoztassák a pápát arról, hogyan alakultak az események apostoli útjától mostanáig. „Nagyon érdekes volt a találkozó, gyümölcsöző a párbeszéd a Szentatyával. Elmondtuk neki, hogy a helyi egyház milyen megkülönböztetést végez, milyen fejlődés várható 2019-re és 2020-ra, amikor a harmadik chilei egyházi nagygyűlés lesz.”

Ferenc pápa meghallgatta a chilei főpásztorokat, és sok tanáccsal, javaslattal látta el őket saját tapasztalatai alapján – nyilatkozta Pérez püspök. Február 21. és 24. között a Vatikánban rendezik meg a kiskorúak védelmével foglalkozó világtalálkozót, amelyre várják a püspöki konferenciák elnökeit, köztük a chileieket is. Ezzel kapcsolatban a chilei püspöki kar főtitkára a Vatikáni Rádiónak elmondta: őt választotta ki a konferencia elnöke erre a feladatra. Most azon dolgoznak, hogy gondosan kitöltve visszaküldjék a kérdőívet; a szexuális visszaélések áldozataival való párbeszédet is előkészítik. 

Ramos Pérez püspök szerint a februári találkozó nagy jelentőségű lesz az egész Egyház számára: segíteni fogja a helyi egyházakat abban, hogy világosan és intelligens módon járjanak el az ilyen helyzetekben, amelyek súlyos bűncselekmények.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria