„Ferenc pápa Róma lakóinak szívébe költözött” – interjú Vallini bíborossal

Ferenc pápa – 2013. április 10., szerda | 10:41

Ferenc pápa megválasztása óta Róma városa és az egész világ előtt Róma püspökeként kívánt megmutatkozni. A Vatikáni Rádió munkatársa Agostino Vallini bíborossal arról beszélgetett, hogyan fogadta Róma népe Ferenc pápát.

Ferenc pápa választása, miszerint Róma püspökeként mutatkozik meg, teológiai eredetű – mondta Agostino Vallini bíboros, a pápa római helynöke. A pápa ugyanis pápa, amennyiben Róma püspöke. Ferenc pápa tehát hangsúlyozni kívánta: pápaságának forrása abban rejlik, hogy Róma püspökévé, vagyis az egyetemes egyház vezetőjévé választották. Ezért került sor a lateráni Szent János-bazilika birtokba vételére is.

Ebben az értelemben milyen jelentéssel bír a birtokba vétel ünnepélyes szertartása? – tette fel a kérdést a Vatikáni Rádió munkatársa.

A pápa püspöki székhelyének birtokba vétele egyben megerősíti azt a tényt, miszerint Róma püspöke az egyetemes egyház vezetője is. A pápa munkatársainak segítsége által látja el a római egyházmegye kormányzásának feladatát, de semmi sem történik Rómában anélkül, hogy a Szentatya ne tudna róla, és belegyezését ne adná a lelkipásztori döntésekhez és a legfontosabb tevékenységekhez – mondta el a pápa római helynöke.

Arra a kérdésre, hogy milyen gyakorlati következményei lehetnek annak, hogy Ferenc pápa ily fontosnak tartja püspöki küldetését, mint Róma főpásztora, a bíboros így válaszolt: Ferenc pápa konkrét cselekedetein keresztül kíván az Egyház főpásztora lenni. Nagy figyelmet szentel a plébániák életének: májusban látogatást tesz egy római plébánián, majd ősztől ismét folytatja ezt a tevékenységét; júniusban megnyitja az egyházmegyei kongresszust; szeptemberben pedig találkozik a római papokkal. Mindez arra mutat, hogy közel kíván lenni a helyi egyházhoz, mint főpásztor. Köztudott, hogy buenos airesi érsekként is jelen volt a közösségi életben, és ezt péteri szolgálata során is folytatni akarja Rómában.

„Róma városa szereti a pápát. A plébániákon tett látogatásaim alkalmával ezt magam is megtapasztaltam” – mondta a pápa római helynöke.

Vallini bíboros beszélt arról is: sokan kérték, hogy a pápa tegyen látogatást közösségeiknél, mert már most szívükbe zárták főpásztorukat. Ezt az üzenetet a Szentatyának is átadta a bíboros, aki így felelt: „Nem én vagyok, hanem az Úr az, aki belép a hívek szívébe szolgálatom által”. Tökéletes összhang alakult ki a hívek és főpásztoruk között, amelyet a csodálat és a szeretet jellemez.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír