Ferenc pápa Romero érseket állította példaként a salvadori küldöttség elé

2015. október 30., péntek | 19:30

Óscar Romero érsek alakja állt Ferenc pápa beszédének középpontjában, amelyet az ötszáz fős salvadori küldöttséghez intézett október 30-án délelőtt az Apostoli Palotában.

Romero érseket 1980-ban gyilkolták meg a katolikus hit elleni gyűlöletből, és idén májusban avatták boldoggá. Vértanúhalálát szenvedés és üldöztetés előzte meg. Halála után is folytatódott mártíromsága. Meggyilkolása után pap- és püspöktestvérei is rágalmazták, és hazugságokat terjesztettek róla. „Ez erőt ad nekem… – jegyezte meg Ferenc pápa. – Csak Isten tudja! Csak Isten ismeri az emberek történetét. Hány alkalommal fordul elő, hogy az emberek életüket adták, és haláluk után is megkövezik őket a világ legkeményebb kövével, a nyelvvel.”

Óscar Romero érsek jó pásztor volt, tele Isten szeretetével, és közel állt testvéreihez. Az evangélium tanúságtevője volt egészen a vértanúságig. Ma is nagyszámú keresztény vértanú vére folyik szerte a világban azzal a biztos reménnyel, hogy az életszentség és az igazságosság bőséges gyümölcseit hozza majd. Álljunk készen meghalni hitünkért, akkor is, ha az Úr nem adja meg ezt a megtiszteltetést – emlékeztetett Ferenc pápa Romero érsek szavaira. – Az életünket adni nemcsak azt jelenti, hogy megölnek bennünket, hanem azt is, hogy rendelkezünk a vértanúság lelkületével, életünket adjuk a kötelezettségeinkben, a csendben, az imában.

A vértanú nem a múlt része, nem egy szép kép, amely templomainkat díszíti, és akire nosztalgiával gondolunk. A vértanú testvér, aki továbbra is elkísér bennünket a szentek szeretetközösségének misztériumában, és Krisztussal egységben nem feledkezik meg földi zarándokutunkról, szenvedéseinkről, agóniánkról.

A közép-amerikai ország közelmúltbeli történetében Romero érsek tanúságtétele csatlakozik más testvérekéhez, mint például Rutilio Grande atyáéhoz. Ők kincset és megalapozott reményt jelentenek az egyház és a salvadori társadalom számára.

Elkötelezettségük hatása ma is érződik. Az irgalmasság rendkívüli szentévének közelgő kezdete előtt Romero érsek példája ösztönző erőt jelent a szeretett nemzet számára Jézus Krisztus evangéliumának megújult hirdetéséhez. Megalapozott reménnyel várta annak a boldog pillanatnak az elérkeztét, hogy Salvadorból eltűnik a gyűlölet, az erőszak és az igazságtalanság miatti szenvedés szörnyű tragédiája. Az Úr az irgalmasság és a jóság zuhatagával, a kegyelmek özönével alakítsa át a szívünket – kérte a pápa. Salvador váljon olyan országgá, amelyben mindenki megváltottnak és testvérnek érzi magát, különbségek nélkül.

A salvadori delegáció köszönetet mondott Ferenc pápának Romero érsek boldoggá avatásáért, és meghívta a Szentatyát a közép-amerikai országba. Annak a reményüknek adtak hangot a küldöttség tagjai, hogy hamarosan Romero érsek szentté avatására és Rutilio Grande atya boldoggá avatására is sor kerül.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Vezető híreink – olvasta már?
egyszeru-es-szep-bemutattak-csiksomlyoi-papai-szentmise-liturgikus-eszkozeit
Egyszerű és szép – Bemutatták a csíksomlyói pápai szentmise liturgikus eszközeit

A Ferenc pápa által Csíksomlyón celebrált június 1-jei szentmisén használatos liturgikus eszközöket és a Gyulafehérvári Főegyházmegye első, erre az alkalomra készült Evangeliáriumát mutatták be május 24-én, pénteken a székelyudvarhelyi-szombatfalvi Szent György Plébánia közösségi házában.

21:44
a-feltamadasba-vetett-hit-mi-remenyunk-bemutattak-szabo-ferenc-sj-ket-uj-konyvet
Hogy meglássuk a szeretet-Istent – Bemutatták Szabó Ferenc SJ két új könyvét

Május 23-án este az Építészet és Művészet Kévés Stúdió Galéria és az Építészek, Mérnökök, Képzőművészek Egylete Baross utcai székházában tartották Szabó Ferenc SJ „Isten nem halt meg” és „»Mindig neki harangozunk…« – Istenkereső magyar költők és írók” című könyveinek bemutatóját.

20:18