Ferenc pápa: „Számomra Romero érsek Isten embere volt”

Ferenc pápa – 2014. augusztus 20., szerda | 16:39

A Szöulból Rómába tartó repülőúton az újságírók által feltett kérdések közül az egyik Óscar Romero San Salvador vértanú érsekére vonatkozott – tájékoztat a Vatikáni Rádió. A főpásztor életét 1980. március 24-én oltotta ki gyilkos golyó, miközben szentmisét mutatott be a salvadori főváros egyik kórházának kápolnájában.


Egy olasz származású amerikai újságíró érdeklődött arról, hogy hol tart Romero érsek boldoggá avatási eljárása.

Ferenc pápa válasza az alábbi volt: „Az eljárás a Hittani Kongregációnál volt leállítva 'óvatosságból', ahogy ezt mondták. Most ez az akadály elhárult. Az eljárás átkerült a Szentté avatási Kongregációhoz és követi a szokásos utat. Attól függ, hogy hogyan haladnak előre a posztulátorok.

Nagyon fontos, hogy siessenek, mert szeretném, ha tisztáznák: mikor beszélünk vértanúságról hit iránti gyűlöletből (in odium fidei), vagy azért, mert valaki megvallja a Credót, vagy azért, mert úgy cselekszik testvéreivel, ahogy ezt Jézus parancsolja nekünk. Ez a teológusok munkája, akik most mindezt tanulmányozzák.

Mert Romero mögött ott van Rutilio Grande (szintén salvadori jezsuita atya, akit három évvel Romero érsek előtt, 1977-ben öltek meg egy merényletben két társával együtt) és ott vannak a többiek: másokat is megöltek, akik azonban nem állnak Romero magaslatán. Ezt meg kell különböztetni teológiailag.

Számomra Romero Isten embere volt, de végig kell vinni az ügyet. Kell, hogy az Úr is adjon egy jelet. Ha az Úr akarja, megteszi. Most azonban a posztulátoroknak kell előbbre vinni az ügyet, mert nincsenek akadályoztatások.”

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria