Ferenc pápa: Legyen a szívünk nyitott és irgalmas

Ferenc pápa – 2020. február 18., kedd | 16:14

A keményszívűség ellenszere az emlékezés, az, ha nem felejtjük el az üdvösség kegyelmét. Ezáltal szívünk őszinte lesz és képes az együttérzésre – fejtette ki a Szent Márta-házban február 18-án bemutatott reggeli szentmisén a pápa.

A mai evangéliumi szakaszban (Mk 8,14–21) arról olvasunk, hogy a tanítványok a Genezáreti-tavon áthajózva nyugtalankodnak, mert nem vittek magukkal elegendő kenyeret. Jézus így inti őket: „Mit tanakodtok azon, hogy nincs kenyeretek? Még most sem értitek, és nem fogjátok föl? Még mindig érzéketlen a szívetek? Van szemetek, és nem láttok? Van fületek, és nem hallotok? Nem emlékeztek arra, hogy amikor öt kenyeret megtörtem ötezer embernek, hány tele kosár maradékot szedtetek össze?”

Ferenc pápa ebből az evangéliumi jelenetből indult ki szentbeszédében, hogy rámutasson a tanítványok kemény szíve és az Úr együttérző szíve közti különbségre. Az Úr ugyanis együttérzést kér: „Irgalmasságot akarok, nem áldozatot” (vö. Mt 9,13). Az a szív, amelyik nem képes az együttérzésre, bálványimádóvá válik, önelégültté, melyet saját önzése hajt előre, és csak ideológiákkal lesz tele. Gondoljunk a Jézus idejében meglévő négy ideológiai csoportra: a farizeusokra, a szadduceusokra, az esszénusokra és a zélótákra. Négy csoport, amelyek tagjai megkeményítették a szívüket, hogy olyan tervet hajtsanak végre, ami nem Isten terve. Nem volt szívükben hely Isten számára, nem jutott hely az együttérzésnek.

Létezik azonban gyógyír a szív keménységére, mégpedig az emlékezés – mutatott rá a Szentatya. – Az emlékezésnek üdvözítő ereje van. Olyan kegyelem az emlékezés, amit kérni kell, hogy nyitott és hűséges maradjon a szívünk. Amikor a szívünk megkérgesedik, megkeményedik, akkor felejtünk; elfeledkezünk az üdvösség kegyelméről, az ingyenességről. A kemény szív veszekedéshez vezet, háborúkhoz, önzéshez, testvérünk elpusztításához – mert nincs benne együttérzés. Az üdvösség legnagyobb üzenete az, hogy Isten megkönyörült rajtunk. Az evangélium újra és újra így fogalmaz a történetek kapcsán, amikor Jézus meglát egy embert, egy fájdalmas helyzetet: „megesett rajta a szíve”. Jézus az Atya részvéte, mely felrázza a kemény szívet.

Kérjük tehát, hogy ne legyen ideológiákkal teli, megkérgesedett a szívünk, hanem legyen nyitott és együttérző. Az ítélet napján ugyanis eszerint ítélnek meg minket, nem elképzeléseink vagy ideológiáink alapján – emlékeztetett a pápa. – Így írja az evangélium: „Éhes voltam, és adtatok ennem. Szomjas voltam, és adtatok innom. Idegen voltam, és befogadtatok. Nem volt ruhám, és felruháztatok. Beteg voltam, és meglátogattatok. Börtönben voltam, és fölkerestetek” (vö. Mt 25,31–36). Ez az együttérzés. Az alázat, a gyökereinkre és üdvösségünkre való emlékezés segít megőrizni ezt.

Fohászkodjunk tehát, mert mindannyiunk rejt valamit a szívében, ami megkeményedett. Emlékezzünk, és az Úr adjon nekünk egyenes és őszinte szívet. A kemény szívekbe, az ideológiával teli szívbe nem tud belépni az Úr. Az Úr csak az együttérző szívbe tud belépni, olyan szívbe, mely képes megkönyörülni, és amelyik nyitott. Az Úr adja meg nekünk ezt a kegyelmet! – zárta kedd reggeli homíliáját Ferenc pápa.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria