Ferenc pápa táviratot küldött az iraki elnöknek a bagdadi merénylet kapcsán

Ferenc pápa – 2021. január 23., szombat | 17:11

A Pietro Parolin bíboros államtitkár által aláírt táviratban Ferenc pápa kifejezte szomorúságát a Bagdad központjában január 21-én végrehajtott támadás miatt. A Szentatya imádkozik az áldozatokért. A terrortámadás több mint harminc ember halálát okozta.

Az Iraki Köztársaság elnökének, Barham Salihnak küldött táviratban a pápa elítéli az értelmetlen és brutális cselekedetet. A pápa imádkozik az áldozatokért és családtagjaikért, a sebesültekért és a segítséget nyújtókért. Kifejezi reményét, hogy mindenki továbbra is a testvériség, a szolidaritás és a béke jegyében küzd az erőszak ellen. Ferenc pápa a Mindenható Isten áldását kéri az iraki népre.

A csütörtök reggeli bagdadi kettős öngyilkos merényletben, amelyet az Iszlám Állam terrorszervezet vállalt magára, több mint harminc ember vesztette életét és mintegy nyolcvanan sebesültek meg, akik közül többen súlyos állapotban vannak.

„A halál üzenetét akarták küldeni, ami talán az amerikai katonáknak az országból való kivonulásához vagy a választási tervekhez kapcsolódik” – így nyilatkozott Louis Raphaël Sako káld pátriárka a Fides hírügynökségnek.

*

Két öngyilkos merénylő robbantotta fel magát január 21-én Bagdadban, egy használtruha-piacon, amely nagyon népszerű hely, különösen a reggeli órákban. A támadás a Tajarán tértől nem messze történt, ami a közelmúltban a magas megélhetési költségek és a korrupció miatt szervezett kormányellenes tüntetések helyszíne volt.

Másfél éve nem volt példa hasonlóra: az iraki fővárosban az utolsó öngyilkos merénylet 2019 júniusában történt egy síita mecsetben. Akkor hét ember veszetette életét és húszan sebesültek meg a támadásban.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria