Ferenc pápa üzenete a közlekedési balesetek áldozatainak emléknapján

Ferenc pápa – 2014. november 17., hétfő | 14:15

November 16-án, vasárnap az Úrangyala elimádkozása után a Szentatya a lakosság és a bevándorlók közötti helyzetre, valamint a közlekedési balesetek áldozatainak emléknapjára hívta fel a figyelmet.


Ferenc pápa emlékeztetett rá, hogy ezekben a napokban Rómában erős feszültség alakult ki a lakosság és a bevándorlók között – ez olyan probléma, amely más európai városokban is előfordul, főleg a perifériákon, ahol a lakosok már eleve nehézségekkel küszködnek.

A pápa arra szólította fel az intézményeket, hogy prioritásként kezeljék a jelenséget, amely ma már társadalmi vészhelyzetet jelent, és ha nem oldják meg a lehető leggyorsabban, a legmegfelelőbb módon, akkor fennáll annak a veszélye, hogy a helyzet egyre inkább elfajul.

A keresztény közösség konkrétan kötelezze el magát a lakosság és a bevándorlók közti kapcsolatteremtés és párbeszéd elősegítésére, hogy elkerülhető legyen az összeütközés. Az intézmények képviselőinek közreműködésével ez a találkozás létrejöhet akár egy plébániai teremben, ahol a felek közösen megbeszélhetik a helyzetet. Az a fontos, hogy ne engedjenek az összetűzés kísértésének, utasítsák vissza az erőszak minden formáját.

„Lehetséges párbeszédet folytatni, egymást meghallgatni, közösen tervezni, és ezáltal le lehet küzdeni a gyanakvást, az előítéleteket. Így lehet egyre biztonságosabb, békésebb és mindenkit befogadó társadalmat építeni” – hangsúlyozta a Szentatya vasárnap.

Az Úrangyala imádság után a Szent Péter téren összegyűlt zarándokcsoportokat köszöntve utalt rá, hogy ezen a vasárnapon tartják világszerte a közlekedési balesetek áldozatainak emléknapját.

Arra kérte a híveket, hogy imádkozzanak mindazokért, akik közúti balesetben veszítették életüket. Azon kívánságának is hangot adott, hogy a hívek egyre nagyobb erőfeszítésekkel törekedjenek a balesetek megelőzésére, továbbá minden autóvezetőt óvatosságra és a szabályok tiszteletben tartására buzdított.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria