Ferenc pápa üzenete Szent Kajetán ünnepére

Kitekintő – 2013. augusztus 8., csütörtök | 11:23

Szent Kajetán ünnepére augusztus 7-én videó-üzenetet küldött Buenos Airesbe Ferenc pápa. A hívek egész éjjel sorban álltak, hogy elhaladhassanak Thienei Szent Kajetán szobra előtt, és megcsókolhassák a szobor üvegtartóját.

Szent Kajetán Argentína legnépszerűbb szentje, különleges tisztelet övezi. A kenyér és a munka védőszentje.

Halálának liturgikus emléknapján, augusztus 7-én idén is ezrek vártak türelmesen, hogy megcsókolhassák a szobor kis üvegtartóját. Elmélkedést hallgathattak meg az ünnep idei témájáról: „Jézussal és Szent Kajetánnal fordulunk a legrászorulóbbak felé”. Mario Aurelio Poli, az argentin főváros új érseke szentmisét mutatott be Szent Kajetán tiszteletére.

A múlt évben Bergoglio bíboros volt a hívekkel, aki a szertartást követően elbeszélgetett a szent ereklyéje előtt sorban álló hívekkel, meghallgatta történeteiket és megáldotta a gyermekeket.

Bár sokezer kilométer választja el a Vatikánt Buenos Airestől, Ferenc pápa nem feledkezett meg az évfordulóról, és videó-üzenettel fordult híveihez, melyet az argentin főváros katolikus televíziója (Canal 21) közvetített, helyi idő szerint éjféltől. A hívek a kegyhely bejáratánál felállított óriáskivetítőkön láthatták és hallhatták a Szentatyát.

„Kissé távol vagyok, és nem osztozhatok személyesen ebben a szép pillanatban... Szent Kajetán képéhez álltok sorba. Milyen célból? Azért, hogy találkozzatok vele és Jézussal” – fogalmazott a pápa. Majd az idei zarándoklatra választott témát érintette, amely a Jézussal és Szent Kajétánnal való találkozásról szól, de elsősorban a rászorulók felé fordul, akiknek szükségük van a segítségnyújtásra és arra, hogy szeretetettel tekintsenek rájuk, osztozzanak fájdalmukban, aggodalmaikban és problémáikban.

A legfontosabb azonban nem az, hogy távolról tekintsenek rájuk vagy messziről segítsék őket. Nem, nem! Hozzájuk kell lépni. Ez a keresztény magatartás! Ez az, amit Jézus tanított: segíteni a leginkább rászorulóknak. Jézus mindig az emberek elébe ment, hogy találkozzon velük. A leginkább rászorulók elébe kell tehát menni” – hangzik a Szentatya buzdítása.

Üzenetében Ferenc pápa elmagyarázza, mit jelent alamizsnát adni. Nem azt, hogy pénzt dobunk oda valakinek anélkül, hogy a szemébe néznénk vagy e személyek kezének megérintése nélkül, mert ez nem jelent találkozást. Jézus tanítása az, hogy tudni kell találkozni az emberekkel és segíteni nekik – hangsúlyozza a Szentatya. Azt kéri, hogy építsék és teremtsék meg a találkozás kultúráját.

„Mennyi nézeteltérés, probléma van mindig a családokban! Mennyi baj a városnegyedekben, a munkahelyen, mindenhol! A nézeteltérések nem segítenek. Találkozni a legrászorultabbakkal annyit jelent, hogy találkozunk azokkal, akik éppen egy rossz periódusban vannak, rosszabb helyzetben, mint mi vagyunk, mert mindig van, aki rosszabb pillanatot él meg, mint mi. Velük kell találkozni, miután találkoztunk Szent Kajetánnal és Jézussal.”

Üzenete végén a pápa köszönetet mondott a híveknek, hogy meghallgatták, és még egyszer azt kérte tőlük, hogy Jézus és Szent Kajetán jelenlététől megerősödve találkozzanak a legrászorulóbbakkal, ne azért, hogy meggyőzzék őket, hogy váljanak katolikussá, hanem azért, hogy testvérként segítsenek nekik. „A többi Jézus és a Szentlélek feladata” – hangsúlyozta Ferenc pápa.

„Amikor találkozol valakivel, aki jobban rászorul valamire, szíved elkezd növekedni, mert a találkozás megsokszorozza a szeretet képességét. A másikkal való találkozás megnöveli a szívet” – zárta videó-üzenetét Ferenc pápa, amelyet Szent Kajetán ünnepére küldött Buenos Airesbe.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír