Ferenc pápa váratlan látogatást tett a spellói klarissza nővéreknél

Ferenc pápa – 2019. január 12., szombat | 14:45

Január 11-én, pénteken a Szentatya magánlátogatást tett az Assisi közelében fekvő Spello városka Vallegloria-völgyi Szűz Mária klarissza monostorában.

A Szentatya látogatásának célja az volt, hogy bátorítást nyújtson a klauzúrás nővéreknek a szemlélődő életükben, a közös Eucharisztiában és imádságban, valamint az asztalközösségben – olvasható a Szentszék Sajtóirodája által közzétett közleményben.

Nagy volt a meglepetés a spellói Vallegloria-völgyi Szűz Mária klarissza monostorban, amikor pénteken reggel feltárultak a ház kapui és belépett maga Ferenc pápa. Ezzel a gesztussal a Szentatya mintegy viszonozta azt a látogatást, melyet a spellói klarissza nővérek a Szent Márta-házban tettek két és fél éve, 2016. augusztus 25-én. Ez alkalommal Ferenc pápa átadta a nővéreknek a Vultum Dei quaerere (Isten arcát keresni) kezdetű apostoli konstitúció egy példányát, melyet egy hónappal korábban, 2016. július 22-án jelentetett meg, a kontemplatív női szerzetesrendek életére vonatkozó iránymutatással.

A vatikáni látogatás alkalmával a spellói klarissza nővérek valójában a világ összes szemlélődő szerzetesrendjét és monostorát képviselték. A Szent Klára életpéldája követésében élő egyik legősibb monostor éppen a spellói Szűz Mária-ház, melynek képviselői a vatikáni látogatás után is kapcsolatban maradtak Yoannis Lahzi Gaiddal, a Szentatya egyiptomi kopt katolikus helyettes titkárával.

Ferenc pápa tervéről csak a közeli Foligno főpásztora, Gualtiero Sigismondi püspök tudott, akinek utolsó találkozásuk alkalmával a Szentatya feltárta szándékát. Karácsony vigíliáján közölték a püspökkel a látogatás pontos tervét.

A pápa pénteken reggel 9-kor a folignói püspök és egyik titkára jelenlétében szentmisét mutatott be a nővéreknek.

A szentszéki közlemény szerint Ferenc pápát az sem tudta eltántorítani az úttól, hogy ez alkalommal az Assisi mögötti Subosio hegy szintén fehér havas pileólust öltött.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria