Ferenc pápa videoüzenetet küldött a Scholas Occurrentes online találkozójára

Ferenc pápa – 2020. június 6., szombat | 12:51

Június 5-én rendezték meg a Scholas Occurrentes pápai jogú nemzetközi intézmény internetes találkozóját, amely a pápa videoüzenetével zárult. A Szentatya arra buzdította a fiatalokat, hogy teremtsék meg a hála, az értelem és a szépség új világát.

Ferenc pápa videoüzenetében örömének ad hangot, hogy immár barátok és testvérek közösségének nevezheti a Scholas Occurrentes fiataljait. Felidézi a kezdeményezés születését, amikor Buenos Airesben két tanár és két professzor összefogott egy válság idején, amely erőszakot hagyott maga után, és a nevelés jegyében, szépséget teremtve közösségben egyesítette a fiatalokat. Lépésről lépésre haladt előre a kezdeményezés. 

A fiatalok az elmúlt három évben Fellini Országúton című filmjének bolondjával, Caravaggio Szent Máté meghívása című festményével és Dosztojevszkij A félkegyelmű című könyvével foglalkoztak. A három történet három válságról szól, amelyekben az ember felelőssége kerül előtérbe.

A válság megnyílásra késztet. A bölcsek tanácsa ilyenkor az, hogy ne egyedül éljük át a válságot, hanem kísérjen el valaki bennünket. A válság ugyanis veszélyes lehet, irányvesztéshez vezethet. A Scholas Occurrentes a válságra keresett választ születésekor, amelyet a nevelésben talált meg. A nevelés meghallgat. Másképp nem beszélhetünk nevelésről. Ha nem hallgat meg, nem nevel. A nevelés kultúrát teremt, a nevelés megtanít az ünneplésre. Másképp nem beszélhetünk nevelésről. 

A Scholas új kultúrát teremtett: harmonizálta a gondolat nyelvét az érzelmekkel és a tettekkel. A fej, a szív és a kezek harmonikusan növekednek – mondja a pápa, és a jelenlegi válság idején annak a kívánságának ad hangot, hogy a Scholas Occurrentes nyissa meg az „értelem egyetemének” kapuit, mert a nevelés a dolgok értelmének a keresését jelenti. Ebben össze kell kapcsolni a gyermekek és a fiatalok álmait a felnőttek és az idősek tapasztalataival. Ha ez nem jön létre, akkor nincs emberiség, mert nincsenek gyökerek, történelem, ígéret, növekedés, sem prófécia. Ez a kezdeményezés megteremtheti a hála, az értelem és a szépség új világait.

Ferenc pápa arra hívja a fiatalokat, hogy sose feledkezzenek meg erről a három fogalomról, annál is inkább, mert ezek a mai társadalomban haszontalannak tűnhetnek. Haladjanak előre, magokat vetve és aratva. Tegyék ezt mosolyogva, kockázatot vállalva, de mindig együtt, egymás kezét fogva a válságok idején is.

A Scholas Occurrentes pápai jogú nemzetközi intézményt Ferenc pápa alapította, még Buenos Aires-i érsekként. Jelenleg a világ 190 országában működik. A Szentatya kezdettől fogva olyan lehetőségnek tartotta ezt a szervezetet, mely konkrét választ tud adni korunk kihívásaira, és amelynek feladata a másik ember iránti nyitottságra nevelés – egy darabjaira tört, atomizált és jelentését vesztett világban a másik meghallgatása, a töredékek összegyűjtése és egy új kultúrának, a párbeszéd kultúrájának építése.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria