A Fraknói-díj idei kitüntetettjei: Erdő Péter, Harmath Károly, Tímár Ágnes

Hazai – 2004. november 22., hétfő | 15:07


Budapest: November 22-én délelőtt a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumában (NKÖM) került sor a Fraknói-díjak átadására. Az ünnepségen külföldi útja miatt nem tudott részt venni Hiller István kulturális miniszter, akinek nevében – Gulyás Kálmán, az egyházi kapcsolatok címzetes államtitkára jelenlétében –Vas Lajos államtitkár nyújtotta át a díjat az idei kitüntetetteknek: Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érseknek, Harmath Károly ferences történésznek, az Agapé Kiadó igazgatójának és Tímár Ágnes nyugalmazott ciszter apátnőnek.
A három díjazott munkásságát Fodor György, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem rektora, Tomka Miklós szociológus, egyetemi tanszékvezető és Török József teológus professzor, szintén tanszékvezető egyetemi tanár méltatta.
Fodor György méltatta Erdő Péter rendkívül széles körű, egyetemes tudományos munkásságát, hangsúlyozva: a bíboros, prímás örökre beírta nevét a magyar teológia-és egyháztörténetbe a római katolikus egyház új, kommentárral ellátott egyházjogi kódexének magyar fordításával. Tudományos munkássága mellett Erdő Péter igen sokat tett a határon túli magyar katolikusság érdekében. Kolozsvárott a négy teológiai fakultás konferenciáin adott elő, felvidéki és horvátországi útjain egy délszláv lektorátust készített elő a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, és támogatta az ukrajnai katolikus egyetemet is.
Tomka Miklós Tímár Ágnes életútját ismertetve hangsúlyozta, hogy az apátnő már a hetvenes években létrehozott illegális szerzetesközösséget Magyarországon, vállalva az ezzel járó állásvesztést, sőt, börtönt. Az ima és a tudomány művelése mellett Tímár Ágnes 1991-ben a Monostor Oblaturájával karöltve 1991-ben létrehozta a kiemelten közhasznúnak elismert, művelődési és egészségügyi célú Boldogasszony Háza Alapítványt, egyrészt magyar fiatalok nevelésének és felsőfokú képzésének elősegítésére, másrészt anyagilag rászorult mozgáskorlátozott betegek ellátására és gyógytestnevelésére.
Török József a délvidéki magyarság, azon belül a katolikusság meghatározó egyéniségének nevezte Harmath Károlyt, aki a kisebbségi sorban élő magyarság neves egyéniségeként írói, szerkesztői, szervezői munkásságával egyszerre képviseli a magyar, az európai és a keresztény értékrendet példamutató, párját ritkító hitelességgel.
A Fraknói-díjat a kiváló teológus és tudós történész, Fraknói Vilmos emlékére 2000-ben alapította Rockenbauer Zoltán, az NKÖM akkori minisztere. A díj azoknak adományozható, akik munkássága kiemelkedő a teológia, a filozófia vagy az egyháztörténelem területén, illetve akik tevékenységükkel előmozdították a magyar vallási élet megújulását és a teológia oktatásának fejlődését. A díjat minden évben Fraknói Vilmos halálának évfordulóján, legfeljebb három fő részére adományozzák. MK