A Galilei-perről szóló vatikáni dokumentumok új kiadása

Kitekintő – 2009. július 4., szombat | 11:42

Július 2-án a Szentszék sajtótermében Sergio Pagano püspök, a Vatikáni Titkos Levéltár prefektusa sajtótájékoztatón mutatta be az általa gondozott kötetet.

A Galilei-per teljes szövegét szigorú filológiai szempontok szerint gyűjtötték össze, és gondos bevezetővel látták el. Sergio Pagano püspök írta alá már az 1984-ben megjelent legutóbbi kiadást is, majd ezt követte II. János Pál pápa 1992-es megnyilatkozása Galileiről. 1877 és 1910 között összesen négy kiadás látott napvilágot. A mostani kötetet teljesnek és hitelesnek nevezte a Vatikáni Titkos Levéltár prefektusa, mivel abszolút hűen tükrözi az eredeti szöveget, tiszteletben tartja egészen a kisbetűs és nagybetűs írást is. Óriási különbség például, hogy az ég, a föld vagy a nap szó egy 1633-as írásnál kis betűvel vagy nagy betűvel szerepel - magyarázta Sergio Pagano püspök.

Az új dokumentumok között szerepelnek azok a kérelmek, amelyeket az 1700-as években a per tanulmányozására nyújtottak be, és amelyeket egyházi személyek, domonkosrendiek elutasítottak. Az iratok nyilvános tanulmányozása 1741-ben vált lehetségessé. Mindenesetre az egyház történetének fájdalmas fejezetéről van szó - tette hozzá a vatikáni főpásztor.

Elmondta, hogy az eset tanulsággal szolgál az egyház és a tudomány számára egyaránt: A Galilei-ügy azt tanítja a tudománynak, hogy a hitet és a Szentírást érintő kérdésekben óvakodjon irányt mutatni az egyháznak. Ezzel egyidejűleg az egyház pedig nagy alázattal és körültekintéssel közeledjen a tudományos kérdésekhez - legyen az akár a legmodernebb őssejt-kutatás.

Hozzátartozik az igazsághoz, hogy elsősorban az váltotta ki a XVII. századi egyház (VIII. Orbán pápa) álláspontjának megmerevedését, hogy Galilei nem volt hajlandó tanait tudományos hipotézisként feltüntetni, hanem a „Dialógus” című művében arra szólította az egyházat, hogy vizsgálja felül Biblia-értelmezését.

***  

A Vatikáni Titkos Levéltár prefektusa a sajtótájékoztatón feltett kérdésekre reagálva megerősítette: tanulmányozni fogják a XII. Piusz karitatív cselekedeteire vonatkozó dokumentációt. 20 levéltáros mintegy 5-6 évi munkájára lesz szükség a nunciatúrákon és a Vatikáni Államtitkárság levéltáraiban levő dokumentumok áttekintéséhez, amint a pápa úgy határoz, hogy megkezdődhet az iratok tanulmányozása.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír

Kép: www.astronomy2009.it