Gesztenyepartit rendezett a római Pápai Német-Magyar Kollégium magyar közössége

Külhoni – 2021. november 23., kedd | 9:48

A tavalyi kényszerszünet után a római Pontificium Collegium Germanicum et Hungaricum magyar közössége idén újra megrendezhette az Örök Városban élő magyar nemzetiségű egyházi személyek találkozóját, az immár hagyományosnak számító „gesztenyepartit” november 19-én, pénteken este. Kulcsár Dávid beszámolóját olvashatják.

A találkozó idén éppen Árpád-házi Szent Erzsébet ünnepére esett. A program a kollégium templomában énekes vesperással kezdődött a kalocsa-kecskeméti főegyházmegyés Tomaskovity Szabolcs atya vezetésével, valamint a magyar papnövendékek asszisztenciájával. Ezt követően a veszprémi főegyházmegyés Kulcsár Dávid atya, a ház magyar közösségének idei képviselője ismertette a vendégek számára a kollégium történetét, a templom szimbolikáját és a közösség napirendjét.

Az este ezt követően a magyarok közösségi termében folytatódott a kollégium diákjai által készített vacsorával, egy rövid bemutatkozással és kötetlen beszélgetéssel – az ősz jegyében – sült gesztenye és forralt bor mellett.

Vendégeink voltak a Pápai Magyar Intézet rektora és növendékei, a Pápa Görög Kollégium magyar diákjai, továbbá a városban egyéb helyeken tanuló, tanító és dolgozó atyák. Idén egy szombathelyi származású, szabadévét Rómában töltő fiatal evangélikus teológust is vendégül láthattunk.

Nagy örömünkre szolgált, hogy megszervezhettük a járvány miatti hosszas elszigetelődés utáni egyik legnagyobb létszámú római magyar egyházi találkozót intézményünk falai között, mely mindannyiunk lelki épülésére szolgált, egymás kölcsönös megismerése által.

Forrás: Pápai Német-Magyar Kollégium, Róma

Szöveg és fotó: Kulcsár Dávid

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria