Gyermekvállalás: az egészséges család nyújt mintát

Hazai – 2013. augusztus 9., péntek | 9:25

A gyerek születésével alapjaiban megváltozik a családi élet. Nem arról kell azonban beszélünk, hogy milyen bajok vannak, hanem arról, ha baj van, akkor mit lehet csinálni. A problémák megoldhatók. Ehhez akarunk támaszt és segítséget nyújtani – fogalmaz Mayer Ildikó, a Máltai Szeretetszolgálat győri Családi Kör projektvezetője és Antal Imre szakmai vezető. Munkájukról beszélgettünk.

Számos családbarát intézkedés ellenére sem emelkedik töretlenül a születések száma. Miért nem eléggé vonzó az embereknek a gyermekvállalás?

Amikor a gyerek születésével egy keresőssé válik a család, jönnek a nehézségek. Napi kérdés lesz, mire van pénz. Az édesanyák bekerülnek otthonuk zárt világába, sokuk ezt elszigetelődésként éli meg. Az elszegényedő, magányosodó kisgyerekes család pedig nem vonzó minta. Ráadásul könnyű kicsúszni, és elveszíteni mindent, például azzal, ha a kereső elveszíti munkáját. Onnantól a család csúszdára kerül. Mi, a Máltai Szeretetszolgálat győri Családi Kör Centrum még ez előtt be szeretnénk lépni, hogy a család ne kerüljön rá a csúszdára. Számtalan helyzetet látunk, hogy házasságok éppen ebben a kisgyermekes időszakban mennek tönkre. Egyszer csak a párhuzamosok elfutnak egymástól, és egyre tágabb a házaspárok közötti távolság.

Ezért határozzák meg magukat egészségvédelmi, prevenciós központként?

Igen, a Máltai Szeretetszolgálat profilját kiegészítendő az egészséges családokat célozzuk meg, hogy megmaradjanak az egészségben, hogy megerősítsük őket. Létrehoztunk Győr egyik legnagyobb lakótelepén egy centrumot, ahova folyamatos programokat kínálva várjuk az édesanyákat kicsi és nagyobb gyerekeikkel együtt. 2011-ben támogatást nyertük egy uniós pályázat révén, így szolgálatunk ingyenesen nyújt mindent. Hozzánk nyitva tartási időnkben, reggel nyolctól délután fél ötig bármikor bejöhetnek az anyák. Olyan légkörrel fogadjuk őket, hogy nálunk jól érezzék magukat, hogy a programok révén feltöltődjenek, választ találjanak kérdéseikre, és megerősödve menjenek haza. 52 féle programunk van, hol együtt a gyermekkel, hol szakképzett gyermekfelügyelő segítségével az anyáknak. Vannak egyéni és csoportos tanácsadások, speciális tevékenységek, mint kórus, anyatorna, tánc, kreatív műhely, családi szabadegyetem szombatonként.

Ezek szerint az egészségesnek is kell az orvos?

Három gyermekem van. Míg kicsik voltak, sokszor elszigeteltnek éltem meg helyzetemet. Magam körül is azt láttam, hogy akkor jönnek a családi életben a nehézségek, amikor az egész napos munka után az anyuka, aki magányosan, kétségek között hányódva, nem jó állapotban fogadja a férjet este. Ettől az apuka is megbillen. Az apa számára a család átalakulásával, a baba születésével csak fokozódik a munkában töltendő idő. Egyikük sem tudja igazán a másik által viselt terhet átérezni. Mindketten kizsigerelve érik el az estét. Mi azt valljuk, ha anyuka rendben van, akkor az apuka is. Nem kapja a nyakába az anya összes kétségét, bánatát. Az anya nem terheli azzal, amit neki kell otthon végeznie, mert megkapja a feltöltődés lehetőségét, és válaszokat a napi problémákra. Tudjuk, egy anya rengeteget vívódik, mit adjon enni a gyereknek, hogyan öltöztesse, mi az a piros folt rajra, miért köhög. Ezeket a napi gondokat végighallgathatja az apuka is, de azt gondolom, nincs kompetens véleménye ahhoz, hogy valóban választ adjon ezekre. Honnan tudná mi az a piros pötty, hiszen ő nincs otthon, ő napközben dolgozik. Ezért gondoltunk arra, hogy kell egy hely, ahol az anyák válaszokat kaphatnak, mégpedig szakemberektől. 

Kik állnak a családi kör kezdeményezés ötlete mögött, és hogyan tudott megvalósulni elképzelésük?

2007 decemberében 15 anyukával ültem le beszélgetni. Ahogy mondtam már, saját bőrömön tapasztaltam a kisgyermekes lét nehézségeit. Éreztem a hiányosságokat, és volt elképzelésem arról, mit kellene csinálni. Ezzel a csapattal próbáltuk meg közösen összeállítani azt, amitől egy kisgyermekes anyuka jól érzi magát. Így kezdődött a történet. A megvalósításra 2011-ben nyílt lehetőség – egy EU-os pályázat éppen nekünk szólt. Szükség volt partnerekre. A Máltai Szeretetszolgálattal ültünk le, kiderült, nekik is hasonló szándékaik vannak. Összeraktuk az elképzeléseket, együttműködést kerestünk a Győriek Egészségéért Közhasznú Egyesülettel. Nekik rálátásuk van a város működésére. Kirajzolódott a kép, milyen értékes dolgot lehet létrehozni. Majd együttműködési megállapodást kötöttünk a védőnői hálózattal és a győri Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézménnyel, ez az alapvető szakmaiságot biztosítja. Sokak hozzáadott értékével valósult meg végül a projekt, talán ennek is köszönheti sokszínűségét. Gyönyörűen összeállt a pályázati anyag, kaptunk két éves működésre 28 millió forint támogatást, és 2012 szeptemberében megnyílt a centrum.

Itt otthon van – hirdeti szlogenjük. Mire helyezik a centrumban a hangsúlyt?

Az a célunk, hogy aki bejön, jól érezze magát itt. Ha ehhez igényes program járul, ahol válaszok érkeznek a problémákra, az már hab a tortán. Folyamatos a közösségteremtés. Annyi negatív dolog éri az embereket, elég csak bekapcsolni a tévét, végigmenni az utcán. Nekünk emelnünk  kell az embereket, megmutatni, hogy élni, szeretni, együtt lenni, bízni, szívünket kitárni jó. Ezt kell közvetíteni minden programunknak. Itt, a lakótelep közepén nem arról beszélünk, hogy milyen bajok vannak, hanem arról, ha baj van, akkor mit lehet csinálni. Feladat és probléma mindig van. Azt valljuk, ezek megoldhatók. Ehhez akarunk támaszt és segítséget nyújtani. Ellentétben hórukk mondatokkal, szerintünk az emberi tényező nagyon fontos. Minden ember pótolható, hallható sokszor. Ezzel szemben azt gondolom, nem vagyunk pótolhatóak, mindannyian ékkövek vagyunk. Az a feladtunk, hogy tükröt mutassunk a másiknak, te is ékkő vagy. Ehhez az szükséges, hogy olyan légkört sugározzunk, amiben a másik felszabadult lesz, és elhiszi, hogy ő is tud boldog lenni, akármi van. Ha megnézzük a világot, nem könnyű senkinek sem az élet. A kérdés, tudunk-e megoldási lehetőségeket kínálni. Tudjuk-e a családok önbecsülését emelni, hogy elhiggyék, képesek megbirkózni feladataikkal. Helyettük nem tudjuk megoldani a problémákat, de adhatunk megfelelő információkat, támogatást, lelki töltést és örömöt. Az öröm könnyebbé teszi az életet.

Naponta újabb és újabb programok, képzések, tanácsadások – mutatja honlapjukon a heti órarend. Milyen szempontok alapján építik fel a kínálatot?

Sokoldalúan igyekszünk segíteni, hogy az anya lelkiélete egyensúlyban, rendben legyen. Mindenkinek más a problémája, mások a kérdései. Programjainkban érintjük a gyermek születésével felvetődő legkülönfélébb kérdéseket. A heti klubba minden alkalomra hívünk „szakértőket”. A szakmaiságra nagyon figyelünk. A tanácsadóinktól végzettséget és gyakorlatot várunk el, és fontos szempont számunkra az önkéntesség. Úgy tapasztaltuk, az a szakember, akiben megvan a nyitottság, az áldozatot hozni tudó lelkület, annak megvan a kisugárzása. Részletes programstruktúrát dolgoztunk ki, és felmértük, minek van létjogosultsága abban a közegben, ahol dolgozunk. Mire van szükségük a kisgyermekes családoknak, ehhez igazítottuk a kínálatunkat. Vannak heti, havi, negyedévi, évi rendszerességű programjaink. Ezek jelentik a keretet. Az, amitől élő lesz, közösen születik. A tábortűzhöz hasonlítanám. Fahasábokból rakjuk, tábortűz akkor lesz belőle, ha mindenki tesz bele egy hasábot. Aki bejön, igénybe veheti a szolgálatokat, de számtalan anyukában ébred fel, hogy ő is tudna hozzátenni valamit. Ettől válunk élő szervezetté. Sokkal jobban közösséget teremt, ha mindenki adhat valamit. Ez az anyának perspektívákat nyújt. Aki szeretné, meg tudja mutatni kompetenciáit a világnak. A jövő nem az egyéneké, hanem a közösséggé. Olyan teret kínálunk, ahol mind az anya, mind a gyerek közösségi élményt kap.

Mit emelne ki programjaik közül?

Helyet adunk a „Női Kincsek” tréningnek, melyet szakképzett pszichológusok vezetnek. Ez a tréning azzal a változással foglalkozik, amit a nő a gyermek születése révén megél. A babával anya, apa, és új család születik. Óriási változás ez, akár tudatosítjuk, akár nem. Az anya nagyon megérzi a változást, hiszen ő mind testileg, mind lelkileg átéli. A tréning azt szolgálja, hogy megtaláljam a választ, ki lettem én, hogyan legyek ebben az új helyzetben is teljes értékű, hogyan érezzem jól magam. A tréning újrateremti az énképet.

Mondható-e egy-egy elem különlegesen népszerűnek?

A működésünk során folyamatosan alakulnak programjaink, ahogy azt az érdeklődés megkívánja. Azokat tartjuk meg, melyek tartósan vonzzák az embereket. Ha valahol csökken az érdeklődés, ott változtatunk. Azok a legkedveltebb foglalkozások, melyek erősítik az édesanya és a gyerek közti kötődést. Arra törekszünk, hogy ez mélységet és magasságot nyerjen. A legnagyobb az igény arra, amikor anya és baba együtt csinál valamit. Nálunk kórusnak hívják, játék, ének együtt a gyerekkel. Örömteli foglalatosságban mélyül az a kapcsolat. Népszerű a heti baba-mama klub, álladóan változó témáival.

Milyen módon ismerik meg a centrumot?

Elsődleges a szájhagyomány, de népszerű a facebook oldalunk, http://www.csaladikor.maltai.hu honlapunk, heti hírlevelünk is. A Győrkőcfesztiválon saját sátorral jelentünk meg. Óránként tartottak önkéntes tanácsadóink előadásokat, folyamatos volt az érdeklődés. Fontosnak tartjuk, hogy személyesen ismertessük meg magunkat. Ma már olyan nagy az érdeklődés a programok iránt, hogy be kellett vezetnünk a regisztrációs rendszert. Van egy fizikai korlát, hány embert tudunk befogadni.

Hogyan várják 2014 májusát, mi lesz a centrummal a jövőben?

Sokan kötődnek hozzánk, óriási felelősség, hogy folytatódjon számukra ez a munka. Kötelességünk, hogy kidolgozzuk a működés feltételeit. A pályázat finanszírozta két év 28 millió forintba kerül. Látható, hogy szükség van ránk Mind az anyukák, mind az önkéntesek szükségletként élik meg létünket. Bízunk abban, hogy ezt városvezetés észleli, felfogja ennek a jelentőségét, lelki és eszmei tartalmát. A Máltai Szeretetszolgálaton belül megkülönböztetett figyelem fordul pilóta projektünk felé. Van bevált működési rendünk, az a dolgunk, hogy találjunk forrásokat.

Trauttwein Éva/Magyar Kurír