Győrben mutattak be szentmisét az MKPK tagjai

Hazai – 2018. szeptember 5., szerda | 17:42

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) tagjai szentmisét mutattak be őszi rendes ülésük második napján, szeptember 5-én, Kalkuttai Teréz anya emléknapján a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek vezetésével.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A hétköznap reggeli időpont ellenére sokan vettek részt a szentmisén. Az MKPK tagjai Isten áldását kérték az egész magyar Egyházra és a püspöki konferencia munkájára.

„A szentmise mai újszövetségi olvasmányából (1Kor 3,1–9) is hallhatjuk – kezdte szentbeszédét Erdő Péter bíboros –, hogy az apostoloknak teljes erővel, lelkesedéssel kell dolgozniuk, nem pedig egymással versengve. Hiszen egyetlen közös művön dolgoznak: Jézus Krisztus küldöttei, szívvel-lélekkel érte munkálkodnak. A mai evangéliumi szakasz (Lk 4,38–44) utal Péter anyósának áldozatkészségére is, aki nagy betegen ágyban feküdt. Jézus meggyógyította a beteget, és az asszony első dolga az volt, hogy felkeljen, és szolgáljon Jézusnak és tanítványainak.”

„Ebből a két példából is érezzük – folytatta a bíboros –, hogy itt valami nagy közös keresztény kötelességről van szó. Ez a főparancsolat, amelyet Jézus is idéz: »Szeresd Uradat, Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből és minden erődből!« (MTörv 6,5), összeköti egymással a keresztény szenteket, ez az, amire mi magunk is, mindnyájan hivatást kaptunk. Kalkuttai Szent Teréz anya az embertársain, a legszerencsétlenebbeken, a legszegényebbeken keresztül szerette Istent. Egész életében őket szolgálta teljes erejéből, teljes szívével, teljes lelkével.”

Erdő Péter párhuzamot vont Kalkuttai Teréz és Apor Vilmos püspök életpéldája között: a vértanú főpásztor életútja során gyakran bizonyságot tett a teljes nagylelkűségről. Azonban eljött Apor Vilmos püspök életében is az az egyetlen pillanat, amikor ez a teljesség azt jelentette, hogy itt és most odaadja az életét a rábízottakért. Ő is a főparancs mártírja volt.


A szentmise főcelebránsa a teljes elköteleződés kapcsán beszélt Jézus és a gazdag ifjú találkozásáról is. A gazdag ifjú – olvassuk az evangéliumban – bizony megtartotta a parancsokat kora gyermekkora óta, azonban Jézus felismerte, hogy a teljes, feltétel nélküli odaadás hiányzik az életéből.


„Felvetődik bennünk a kérdés, hogy mi, saját életállapotunkban hogyan tudunk megfelelni a főparancsnak? Mindannyian tudunk imádkozni, mindannyian tudunk valamit adni az életünkből, még akkor is, ha földi életünkből már csak kevés maradt. Adja Isten, hogy felismerjük, mi az, amit most a teljes szeretet, a teljes önátadás parancsa kíván tőlünk, hogy ebben Kalkuttai Szent Teréz anya és Boldog Apor Vilmos követői lehessünk” – zárta prédikációját a bíboros.

A szentmise végén a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tagjai Boldog Apor Vilmos vértanú püspök sírjánál imádkoztak.

A szentmiséről készült videofelvétel ITT tekinthető meg.

Forrás: Győri Egyházmegye

Fotó: Kálmán Imre, Németh Péter

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria