Hálaadó szentmise Kassán Salkaházi Sára testvér boldoggáavatásáért

Hazai – 2006. november 27., hétfő | 14:50

A kassai Szent Erzsébet-dómban hálaadó szentmisét mutatott be Alojz Tkáè érsek november 24-én 17 órai kezdettel.

A szentmisén részt vett Szlovákia több püspöke, a Kassai Főegyházmegye papsága és hívei. A szentmise ünnepi szónoka Erdő Péter bíboros delegátusa, Bíró László püspök a budapesti Központi Papnevelő Intézet rektora volt. A jelenlevők közösen adtak hálát a Szociális Testvérek Társaságával Kassa város szülöttje, Salkaházi Sára testvér budapesti boldoggáavatásáért, amelyet Erdő Péter bíboros hirdetett ki a Szent István-bazilika előtt szeptember 17-én.

(Bíró László püspök szentbeszéde Dokumentumok rovatunkban olvasható.)

A szlovák és latin nyelvű szentmise előtt rövid, szlovák nyelvű bemutató volt az új boldog életéről. A szentmisén a kassai szeminárium énekkara énekelt, Ján Velbacky vezetésével.

A hálaadást követően a történelmi városháza dísztermében Peter Weinciller rendezésében irodalmi összeállítást mutattak be Sára testvér életüzenetéről, majd ünnepi fogadás következett.

Az ünnepségen megjelent többek között Štefan Seèka szepesi segédpüspök, Ján Babják eperjesi görög katolikus megyéspüspök, Vladimír Tomko, a kassai görög katolikus exarchátus püspöki helynöke, Bartal Károly Tamás jászóvári apát. A várost František Knapík főpolgármester képviselte.

G.B./Magyar Kurír