A hit évének megnyitó eseményei az egyházmegyékben

Október 11-én kezdődik a hit éve

Hazai – 2012. október 9., kedd | 13:02

XVI. Benedek pápa a II. Vatikáni Zsinat megnyitásának 50. évfordulója alkalmából, 2012. október 11-i kezdettel meghirdette a hit évét. Az új evangelizáció szellemében rendezett tematikus év a Szentatya szándékának megfelelően 2013. november 24-én fejeződik be. Hazánkban az egyházmegyék saját szervezésű programokkal kapcsolódnak a hit évéhez, így a megnyitás is egyházmegyénként zajlik. Az alábbiakban az egyes egyházmegyék megnyitó programjait ismertetjük.

Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye:
A hit éve ünnepélyes megnyitására október 7-én, vasárnap 18 órai kezdettel, a társszékesegyház búcsúünnepéhez kapcsolódóan került sor Nyíregyházán. Az ünnepi szentmisét Bosák Nándor debrecen-nyíregyházi püspök mutatta be. A szentmise záró mozzanataként indult útjára az a zarándokkereszt, amely Krisztusba és az Egyházba vetett hitünket és a katolikus hitben való egységet szimbolizálja. A kereszt a tervek szerint az év folyamán minden plébániára eljut majd, ahol a hívek saját templomukban is megújítják hűségüket Krisztushoz és az Egyházhoz.

Egri Főegyházmegye:
Ternyák Csaba egri érsek október 11-én, csütörtökön a 10 órai szentmise keretében nyitja meg a hit évét az egri bazilikában.

Esztergom–Budapesti Főegyházmegye:
Az egyházmegye főpásztora, Erdő Péter bíboros a Szentatya által Rómában összehívott püspöki szinóduson képviseli a Magyar Katolikus Püspöki Konferenciát és az egész magyar Egyházat. A főpásztor részt vesz a hit évének XVI. Benedek pápa által celebrált megnyitó szentmiséjén is a Szent Péter-bazilika előtti téren október 11-én, csütörtökön délelőtt.

Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyében a hit évének megnyitására egész napos papi találkozó keretében kerül sor október 11-én, csütörtökön Esztergomban, a Szent Adalbert Központban. A zártkörű eseményen a papok bekapcsolódnak a Rómában zajló liturgiába, meghallgatják Erdő Péter bíboros videoüzenetét, majd előadásokat hallgatnak meg a hit évéhez kapcsolódó témákról, amelyek a tematikus év plébániai megünnepléséhez is segítséget nyújtanak.

Győri Egyházmegye:
A hit évének megnyitása alkalmából október 11-én, csütörtökön 18 órakor Pápai Lajos megyéspüspök és az egyházmegye papsága koncelebrált ünnepi szentmisét mutat be a győri székesegyházban.

Hajdúdorogi Egyházmegye:
Kocsis Fülöp püspök a nyíregyházi belvárosi görögkatolikus templomban nyitja meg a hit évét október 13-án, szombaton a 18 órakor kezdődő virrasztás keretében.

Kalocsa–Kecskeméti Főegyházmegye:
Bábel Balázs érsek október 11-i kezdettel a heti bibliaórákat a II. Vatikáni Zsinatról, illetve a hit évével kapcsolatos témákban tartja. Az egyházmegyében október 21-én missziós vasárnap nyílik meg hivatalosan a hit éve: a főpásztor 16 órakor a kalocsai Szent József-templomban celebrál ünnepi szentmisét. A Nagyasszonyunk Katolikus Intézmény diákjai irodalmi zenés összeállítást mutatnak be a Credo hitigazságairól.

Miskolci Apostoli Exarchátus:
Orosz Atanáz püspök-exarcha a székesegyházban október 13-én az esti virrasztás keretében nyitja meg a hit évét.

Pannonhalmi Területi Apátság:
A Pannonhalmi Területi Apátságban október 14-én, vasárnap 10 órakor nyílik meg a hit éve a pannonhalmi bazilikában tartott szentmise keretében. Főcelebráns: Várszegi Asztrik püspök-főapát.

Pécsi Egyházmegye:
A Pécsi Egyházmegyében az október 13-án, szombaton a horvátországi Vocinba szervezett egyházmegyei zarándoklat keretében nyílik meg a hit éve.

Szeged–Csanádi Egyházmegye:
„Fény a világnak, fény az egyháznak” címmel tart teológiai előadást a II. Vatikáni Zsinatról Kiss-Rigó László megyéspüspök október 17-én, szerdán 19 órakor a Gál Ferenc Főiskolán (Szeged, Dóm tér 6.), a Szent Imre Katolikus Egyetemi Szakkollégium meghívására.

Székesfehérvári Egyházmegye:
Október 10-én, szerdán az egyházmegye sajátságos és hagyományos ünnepén, Prohászka Ottokár születésének 154. évfordulóján nyitják meg a hit évét a székesfehérvári Prohászka-emléktemplomban. Spányi Antal megyéspüspök szeretettel hívja az ország minden részéből a papokat és híveket a 16 órakor kezdődő előadásra, és az azt követő szentmisére 17 órára. A szentmise keretében a megyés főpásztor ünnepélyesen meggyújtja a „hit gyertyáját”, melynek lángját minden egyházközségnek, oktatási és központi intézményeinknek szeretné jelképesen átadni.

A délután programja:
16.00: Mózessy Gergely: Köszöntő
16.05: Baku Eszter: A Prohászka-emléktemplom építésének tervpályázata

Szombathelyi Egyházmegye:
Veres András püspök október 11-én, csütörtökön 18 órakor szentmise keretében nyitja meg a hit évét az szombathelyi székesegyházban.

Váci Egyházmegye:
Beer Miklós püspök egyházmegyei zsinatot hirdetett, amely október 11-én, a II. Vatikáni Zsinat 50. évfordulóján, a hit éve nyitónapján veszi kezdetét. A főpásztor 10 órakor celebrálja a zsinat nyitó szentmiséjét a váci székesegyházban.

Veszprémi Főegyházmegye:
Márfi Gyula veszprémi érsek október 20-án, szombaton 10 órakor a veszprémi Szent Mihály-bazilikában szentmise keretében nyitja meg a hit évét az egyházmegyében. Ezen a napon folyamatos szentségimádás lesz a bazilikában. A Szaléziánum Érsekségi Turisztikai Központban (Veszprém, Vár u. 31.) a különböző pasztorális területek munkacsoportjai mutatkoznak be.

MKPK Sajtószolgálat/Magyar Kurír