Mindszenty 80 – Hittanverseny Balatonfüreden

Kishírek – 2024. április 5., péntek | 13:19

A Veszprémi Főegyházmegye országos internetes hittanversenyt hirdetett a „Mindszenty 80” emlékévre. 3–4. és 5–6. osztályos balatonfüredi diákok is részt vettek a megmérettetésen. Az alábbiakban hitoktatójuk Brózsné Kusnyér Gabriella írt beszámolóját olvashatják, szerkesztett formában.

A verseny célja, hogy a hittanosok megismerjék azokat az erényeket – Bódi Mária Magdolna, egy tiszta lelkű litéri lány és Mindszenty József életútja alapján –, amelyek példaként állnak a mai és a jövő fiataljai előtt. Mélyítsék el mind a hittani mind a történelmi ismereteiket, késztetést érezzenek a Jézussal való barátságra.

A hittanversenyre diákjaim közül a 3–4. és az 5–6. osztályos korosztály jelentkezett. Iskolai tanóra keretében, az óravázlatok segítségével és egyéb segédanyagok használatával került a téma bemutatásra. Az alsó tagozatosok lelkesen vállalták a lap-book készítését, rengeteg ötlettől vezérelve láttak neki a munkának. Bódi Magdolna életével, munkásságával kapcsolatosan több érdekes kérdés is érkezett a gyerekektől: Ha szülei nem adtak vallásos nevelést számára, hogyan tudott így Jézus iránt elköteleződni? Szülei szentségi házasságot kötöttek a halála után két héttel – Magdi miatt tették? Az ő halála is üzenet volt, mint Jézusé?

Minden gyermek szívében értékeinek egy-egy darabját ott tudta hagyni Magdi. Kedves, derűs személye, apostoli munkája, ragaszkodása, életvidámsága, kitartása, illetve az áldozatvállalása, ami joggal elérzékenyít kicsit és nagyot egyaránt.

A felsősök versenyében megismerkedhettünk még Mindszenty József bíboros életútjával is, aki csodálatos helytállással viselte el a testi és lelki szenvedéseket, Egyházához és népéhez mindvégig kitartó hűségben. Szellemisége, elhivatottsága, hazaszeretete példaértékű.

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria