Hogy újra örömteli legyen a karácsony – Megjelent Raniero Cantalamessa kapucinus szerzetes könyve

Kultúra – 2018. november 22., csütörtök | 22:02

A Magyar Kurír „Új Ember Kiadványok” sorozatában a karácsonyra való készület idejére időzítve jelentettük meg Raniero Cantalamessa „A karácsony misztériuma – Az öröm ünnepe” című kötetét. A szerző kapucinus szerzetes, 1980 óta a pápai ház szónoka.

Karácsony az öröm keresztény ünnepe. Nagy Szent Leó pápa így magyarázza ennek az örömnek a miértjét és örökös aktualitását: „Nem szabad szomorkodnunk akkor, amikor az élet születését ünnepeljük. Vigadjon a szent, mert közeleg győzelmi pálmája. Örüljön a bűnös, mert megbocsátásra kap meghívást. Örvendezzék a pogány is, mert őt is az életre hívják!” Az igazat megvallva azonban karácsonykor mégiscsak akad egy ok a szomorúságra: látni, ahogyan egyre inkább eltűnik az ünnepből az igazi öröm. Mindenekelőtt a gyermekeké, amely az öröm legszebb megnyilvánulása volt. A gyermek Jézust megdöbbentő módon felváltja a Mikulás, jóllehet a karácsony a gyermek Jézus nélkül olyan, mint egy képkeret kép nélkül, mint egy szentmise átváltoztatás nélkül, mint egy ünnep az ünnepelt nélkül. A karácsony még a keresztény gyökerű országokban is kezd pogány mintára megrendezett télünneppé válni, amelyet elb orítanak a rénszarvasok és a játék mackók. 

Az e könyvünkben összegyűjtött elmélkedésekkel az a célunk, hogy szembeszálljunk ezzel az áramlattal, és segítsünk a hívőknek ismét megtalálni a karácsonyi öröm valódi és mély forrásait, hogy a jászol előtt állva újra meg újra rácsodálkozhassanak.

A könyvet Koszoru Péter, a római Pápai Német-Magyar Kollégium növendéke fordította magyar nyelvre. A kötet borítóján található alkotást a Keresztény Múzeum (Esztergom) bocsátotta rendelkezésünkre.

Raniero Cantalamessa: A karácsony misztériuma – Az öröm ünnepe című könyv megvásárolható az Új Ember könyvesboltban (Budapest, V. kerület, Ferenciek tere 7–8. Nyitvatartás: hétfő, kedd, csütörtök, péntek: 9–17 óráig; szerdán 10–18 óráig) vagy megrendelhető az Új Ember online könyváruházban.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria