Idén adventi díszvilágítás nélkül marad a pécsi székesegyház

Hazai – 2023. december 8., péntek | 14:37

A pécsi székesegyház négy tornya idén nélkülözni kényszerül a mára szimbólummá vált adventi díszvilágítását. Egy szeptember végi viharban történt villámcsapás következtében meghibásodott az épület világítástechnikai vezérlése, mely egyéb kiemelt funkciókon túl a tornyok megvilágításáért is felel.

A székesegyház belső terében több lámpa nem világít, az ambónál felolvasók dolgát is úgynevezett spotlámpa segíti. Az épület világítástechnikai meghibásodása csak egy része annak a komoly viharkárnak, melynek következtében a székesegyház négy tornya – a díszvilágítás 2016-os elkészülte óta első ízben – idén nem jelzi az adventi vasárnapok beköszöntét. A hiba feltárása jelenleg is folyamatban van.

A szakemberek szerint a meghibásodás elhárítása nem fejeződik be karácsonyig, így az adventi időszak szimbolikus színei – a lila és a rózsaszín – a tornyok díszvilágításában idén biztosan nem köszönnek vissza.

A székesegyház adventi díszvilágítása, ha működik a vezérlés, az adventi koszorú gyertyáinak színeit követi. Az előkészület időszakának első két vasárnapján a bűnbánati jellegre utaló viola (lila) színű megvilágítás a visszafogottságra, megtérésre és a bűnbánatra indít. Advent harmadik vasárnapján már előretekintünk az ünnep közeledtére, elővételezzük a karácsony örömét, egy kissé enyhítünk a bűnbánati szigorúságon – erre utal a harmadik torony rózsaszín megvilágítása, amely a lila szín világosabb árnyalataként jelenik meg, és tudatosítja bennünk az adventi készületi idő valódi okát. Advent negyedik vasárnapján, mint egy adventi koszorú, immár teljes pompájában világít mind a négy torony, melyek közül a negyedik szintén lila színbe burkolózva jelzi a karácsony közeli beköszöntét, az Úr Jézus születésének ünnepét.

Ha az idei adventben a tornyok díszvilágításában nem is, de a liturgiákban, az adventi koszorúkon és remélhetőleg a személyes életünkben mindnyájunk szívében visszaköszön a várakozás, a készület és az Úrral való találkozás öröme.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria