Az internet védőszentje lehet a tizenöt évesen elhunyt Carlo Acutis

Kitekintő – 2017. március 21., kedd | 15:58

Az olasz katolikus televíziócsatorna, a Tv2000 március 20-i műsorát Carlo Acutisnak szentelte, annak a 2006-ban, tizenöt éves korában leukémiában elhunyt milánói fiúnak, akinek boldoggáavatási ügye már a szentszéki szakaszába lépett, és akit az internet leendő védőszentjeként emlegetnek.


A hétfői adás szokásos reggeli műsorának vendége Carlo édesanyja, Antonia Salzano volt, késő este, 22.45-től pedig levetítették a szent életű fiúról szóló Országút a mennyországba – Carlo Acutis és az Eucharisztia című dokumentumfilmet, melyet Matteo Ceccarelli rendezett.

Mindenki, aki ismerte Carlót, azt mondta róla, olyan volt, mint bárki más, egy mai kamasz. Jómódú milánói család elsőszülött gyermeke, a jezsuiták által fenntartott humán gimnáziumba járt, mielőtt megbetegedett volna. Napjai tanulással, helyi programokkal, biciklizéssel és a számítógép iránti szenvedéllyel teltek: programozott, filmet vágott, weboldalakat hozott létre, képregényeket tervezett. Mindemellett mélyen hívő volt, mindennap szentáldozáshoz járult – „ez az országút a mennyországba” – mondta.

A leukémia agresszív formája lett úrrá rajta, három nap alatt végzett vele. Tavaly novemberben zárult boldoggáavatási ügyének egyházmegyei szakasza, jelenleg a Szentszék vizsgálja a dokumentumokat.

Dario Edoardo Viganò, a szentszéki Kommunikációs Titkárság prefektusa kifejezte reményét, hogy ő lehetne az úgynevezett „cybernauták” védőszentje, hiszen szinte mindennek van már patrónusa, csak az internetnek nincs.

Éppen a világhálónak köszönhető, hogy Carlo híre jóval túllépte baráti köre határait. Történetét és lelki örökségét ma már az egész világon ismerik, a Fülöp-szigetektől a Zöld-fokig, Brazíliától Kínáig – főként az eucharisztikus csodákról készült virtuális múzeumának köszönhetően (www.miracolieucaristici.org). Földi maradványai kívánságának megfelelően Assisi temetőjében nyugszanak.

Forrás: Agensir.it; Tv2000.it

Fotó: Tv2000.it

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria