Ismét „vacsoracsatát” vívnak a debreceni Szent József-kollégiumban

Hazai – 2014. október 18., szombat | 18:49

Vacsorakészítésben versengenek október 16-tól minden csütörtök este a debreceni Szent József Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium lakói – tájékoztat a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye.

Az előző évben is nagy sikert aratott megmérettetésen hetente más-más évfolyam főzi a többi, összesen száznegyven kollégista vacsoráját, amelyet aztán a diákok bírálnak el, akik az ízek mellett a terítés és a felszolgálás alapvető szabályainak ismeretét is értékelik. A tanulók csapataival szemben ringbe száll a kollégium prefektusainak csapata is.

Kotánné Sándor Ibolya élelmezésvezető, a „vacsoracsata” ötletgazdája és szervezője elmondta: a felnőttek konyhában szerzett gyakorlata itt nem jelent előnyt, hiszen diákok teljesen más szempont szerint értékelnek, mint a felnőttek, korábban előfordult például, hogy egy tojásrántotta kiütéssel győzött egy gazdagabb vacsorával szemben.

A 6-8 fős csapatoknak adott keretből kell ízletes és egészséges ételeket készíteniük.

A versenyt megelőző felkészülési időszakban Szalayné Kónya Zsuzsanna, a DE OEC Dietetikai Szolgálat vezetője hasznos tanácsokkal látta el a diákokat: Egészséges táplálkozás címmel tartott előadást a kollégium menzáján. Ezen kívül a vacsorafőzésben résztvevő diákok közelebbről megismerhetik a Mintamenza programot is, amelyhez az elmúlt évben csatlakozott a kollégium menzája. Ennek keretében a környékbeli termelőktől szerzik be a főzéshez szükséges alapanyagokat, gazdagabb, vitamindús ételeket készítenek, és csökkentik a cukor, illetve a párolási technikának köszönhetően a só mennyiségét is az ételek elkészítése során.

A vacsorafőző verseny főnyereménye egy kívánságvacsora lesz, amelyet a konyha dolgozói készítenek el a győzteseknek.

Fotó: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria