Iszapömlés: szerkezetkész a Makovecz Imre tervei alapján épülő ökumenikus kápolna

Hazai – 2012. szeptember 6., csütörtök | 13:21

Szerkezetkész a Makovecz Imre tervei alapján készülő ökumenikus kápolna, amelyet Devecserben a károsultaknak megépített új lakóparkban emelnek, és két évvel a vörösiszapömlés után október 4-én adnak át.

Turi Attila, a település főépítésze az MTI-nek elmondta, hogy az összesen 35 négyzetméteres szentély két részből áll: a kápolnatér egy hat méter átmérőjű, félgömb alakú, természetes palakővel fedett kupola lesz, amely előtt 13 méter magas, arany tűben végződő, bejáratként is funkcionáló harangtorony áll majd. Hozzátette: a lakópark közepén található kápolna építése július végén kezdődött, jelenleg a torony szerkezetét készítik. Az épületrészt a jövő héten daru segítségével emelik a helyére.

A főépítész hozzáfűzte: az imahely jellegzetes motívuma a torony oldalaira tervezett két szárny, az épületben hagyományos építőanyagok mellett a fa dominál. Az emlékkápolna – amely a mester utolsó terve volt – különlegességének számít az épületet körülölelő úgynevezett „földdomb”, mert függőleges falait kívülről földdel burkolják, tetején bevilágítókat helyeznek el. Távolról nézve a földből a félgömb kupola és a torony emelkedik ki.

A kápolnában egyetlen kép lesz: Kun Éva képzőművész kerámia oltárképét a bejárattal szemközti falon helyezik el, ez egy tisztáson álló bárányt ábrázol, amely lábával egy vörös kígyó fejét tapossa. Az alkotás részben a tragédiára részben az erdők világára utal, illetve azt jelképezi, hogy a tisztaság és az ártatlanság legyőzi a gonoszságot.

Turi Attila szólt arról is, hogy a 35-40 ember befogadására alkalmas imahely megépítését építészhallgatók önkéntes munkájukkal segítették.

Kovács László, Devecser alpolgármestere elmondta, hogy a kápolnát a 22 magyar állami erdőgazdaság finanszírozásával összesen 30 millió forintból építik fel. A devecseri lakónegyed a tavaly elhunyt világhírű magyar építész nevét veszi fel, a Makovecz-park nevet kapja.

Az organikus építészet stílusjegyeit viselő emlékkápolnát az Újjászületés kápolnájának nevezik el. Már készülnek október 4-re, az emlékezés napjára, amelyen Devecser és a térség újjászületését is ünnepelik. Az évfordulón több kiállítás nyílik, és a többi között koncertekkel, fáklyás felvonulással várják a megemlékezőket.

A Mal Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyet. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt – az ügyben folyó büntetőper vádirata nyolc ember halálát köti össze közvetlenül az iszapömléssel – , több mint kétszázan megsérültek, több száz ház lakhatatlanná vált.

MTI/Magyar Kurír