Jézus és Mária ikonját vésték ukrán rabok egy Harkiv megyei kínzókamra falára

Kitekintő – 2022. szeptember 30., péntek | 20:49

Vovcsanszkban, Harkiv régióban egy orosz katonák által kialakított kínzókamra falain láthatók a rabok imádságai: egy kis kereszt faágakból, Jézus és Mária ikonja. Szeptember 11-e, az orosz katonák kivonulása után találták meg a börtönöket.

Egy emeletes ház alagsorában alakították ki a cellákat, ott tartották fogva és kínozták meg a foglyokat, akiknek egyedüli bűne az volt, hogy ukránok. Egy ismeretlen rab kis faágakból elkészítette a kereszt ágait, és papírral, ragasztószalaggal börtöne zöld színű falára erősítette.

A kínzások előtt az imádság volt a vigasza sok szerencsétlen rabnak, akiket az ország keleti részén foglyul ejtettek. A harkivi hatóságok videofelvételt készítettek, amelyen bemutatják a kínzókamrát Vovcsanszkban, egy 17 ezres ukrán városban, amelyet szeptember 11-ig tartottak megszállva az orosz katonák, amikor az ukrán hadsereg ellentámadása sikerrel végződött.

A kereszt mellé a rabok függőleges vonalakat véstek, így jelezték a napok múlását, hogy ne veszítsék el az időérzéküket ebben a sötét szobában. Jelek, amelyekről a koncentrációs táborok cellái jutnak eszünkbe. És nem sokkal magasabban, ugyanazon a falon, a fehér részen valaki bevésett – talán egy kővel – két szentképet. Jobbra Krisztus ikonja, balra a Szűzanya, karjában a gyermekkel, keleti stílusban, stilizáltan. A filmet készítő hatóság nevezte imádságnak ezeket a jeleket a videó kísérőszövegében. Elmondják azt is, hogy a megszállók 20-40 embert tartottak itt elzárva, akiket vertek, eltörték az ujjaikat, letépték a körmeiket.

Nem sokkal korábban a rendőrség tette közzé, hogy Balaklijában, a kínzókamrává alakítotott helyiségben a Miatyánk szövegét vésték a falra a rabok. Az erről szóló írásunk ITT található. 

Fordította: Thullner Zsuzsanna

Forrás és fotó: Avvenire

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria