Kapcsolattartási központot létesít a cseh katolikus egyház a visszaélések áldozatai számára

Kitekintő – 2019. március 21., csütörtök | 17:56

A Cseh Püspöki Konferencia (CBK) március 20-án közleményben jelentette be, hogy a cseh katolikus egyház kapcsolattartási központot hoz létre a szexuális visszaélést elszenvedett fiatalok számára.


A brünni Szent Péter és Pál-székesegyház

A központon keresztül az érintett fiatalok egyebek között pszichológiai vagy jogi tanácsadást kaphatnak – olvasható a dokumentumban, amelyet a cseh katolikus püspökök testülete március 19-én, kedden fogadott el Jeruzsálemben, kétnapos plenáris ülése végén.

A központot május 1-jén nyitják meg. További részletek egyelőre nem ismertek.

A püspökök abban bíznak, hogy a központ megnyitásával hozzáférhetőbbé válik a sértettek számára a pszichológiai, lelki és jogi segítségnyújtás. A püspöki konferencia munkacsoportot hoz létre, amely kidolgozza az információs központ létrehozásának részleteit.

A cseh katolikus püspökök jeruzsálemi tanácskozásukon elítélték az Egyházon belüli szexuális visszaéléseket. Leszögezték: ezek bűncselekmények és súlyos bűnök, amelyek egy életre kárt okoznak a sértetteknek, és aláássák az Egyház tekintélyét.

A Cseh Püspöki Konferencia lépésére azután került sor, hogy a brünni püspökség menesztette állásából Jan Rozek egyházi bírót, mert saját kezdeményezésére mozgalmat indított a papi szexuális visszaélések gyermekáldozatainak megsegítésére – hívta fel a figyelmet a Mladá Fronta Dnes című napilap internetes hírportálja. Az újság szerint a brünni püspökség döntése negatív társadalmi visszhangot váltott ki a régióban.

Jan Rozeket nem azért mentették fel, mert segíteni akart az áldozatoknak, hanem azért, mert nyilvános szerepvállalása nem volt összeegyeztethető a bírói tisztségével, amely pártatlanságot és a feletteseivel való egyeztetést követel – indokolta a döntést Martina Jandlová, a brünni püspökség szóvivője.

Forrás: MTI

Fotó: Wikipédia

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria