Kapcsolattartási pont segít a biztonságos találkozásban Zselickislakon

Hazai – 2020. október 25., vasárnap | 17:19

A vírushelyzetre való tekintettel kapcsolattartási pontot hoztak létre a Kaposvári Egyházmegye fenntartásában működő Zselic Katolikus Idősek Otthonában. A kapcsolattartás egy alternatív módját valósították meg egy kétbejáratú konténer üzemeltetésével, mely által a hozzátartozó nem lép be az intézmény területére, a lakó pedig nem lép ki onnan.

A Zselickislakon működő otthon területén kialakított kapcsoltattartási pontot az egyházmegye képviseletében Világos Krisztián bádudvarnoki plébános, a Kaposvári Egyházmegye vagyonkezelője áldotta meg október 22-én, csütörtökön.

A megáldást megelőzően tartott sajtótájékoztatón Világos Krisztián elmondta: a Zselickislakon található otthonban száz idős lakót gondoznak, s a Covid-19-járvány kapcsán szükségesnek érezték egy kapcsolattartási pont kialakítását.

„Az intézményben látogatási tilalom van, ugyanis meggyőződésünk, hogy látogatási és kijárási tilalom nélkül kezelhetetlen a járvány egy idősotthonban, ebből fakadóan nem tudjuk felvállalni a hozzátartozók érkezését sem.”

A kapcsolattartás egy alternatív módját valósították meg, melyben a hozzátartozó nem lép be az intézmény területére, a lakó pedig nem lép ki az intézmény területéről.

Egy kétbejáratú konténert üzemeltetnek az otthon területén, saját kivitelezéssel, mely középen hermetikusan el van választva, a hangot pedig elektronikus módon, mikrofonok és hangszórók segítségével továbbítják a másik fél számára – ismertette Világos Krisztián. 

A kapcsolattartási pont körülbelül egy hete üzemel.

„Katolikus intézmény lévén küldetésünknek érzem azt, hogy a tevékeny szeretet ily módon is megnyilvánuljon. A tapasztalatok szerint a hozzátartozók és a lakók is kifejezetten hálásak érte” – fogalmazott a bádudvarnoki plébános.

Az átadáson jelen volt Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára is, aki kiemelte: az elhúzódó járványban minden intézmény számára nagy kihívás az, miként oldja meg a gondozottak s a hozzátartozók közötti kapcsolattartást. A politikus jó útnak, példának nevezte a Zselic Katolikus Idősek Otthonában megvalósított alternatív megoldást.

A sajtótájékoztató után Világos Krisztián plébános megáldotta a kapcsolattartási pontot.

Ezt követően – a szükséges óvintézkedések elvégzése után – az államtitkár megtekintette az intézményt, melyben éppen az 1956-os forradalomra és szabadságharcra emlékeztek a zselickislaki otthon lakói.

Forrás: Kaposvári Egyházmegye; MTI

Fotó: Kling Márk

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria