Kardosné Gyurkó Katalin ünnepi köszöntője az Amoris laetitia-családév megnyitása alkalmából

Nézőpont – 2021. március 19., péntek | 21:05

Marton Zsolt váci megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Családbizottsága vezetője március 19-én a magyar Egyházban szentmisével nyitotta meg a Ferenc pápa által meghirdetett Amoris laetitia-családévet. A sine populo bemutatott szentmise főcelebránsa Erdő Péter bíboros, prímás volt. Közreadjuk Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete elnökének a köszöntőjét.

Eminenciás Bíboros Úr!
Főtisztelendő Püspök Úr!
Kedves Hívő Barátaim!

Köszönöm mind a magam, mind pedig a Nagycsaládosok Országos Egyesülete nevében a megtiszteltetést, hogy soraimat felolvassák az Amoris laetitia-családév nyitó szentmiséjén.

„A baj és az aggódás megoszlik, viszont az öröm megsokszorozódik a népes család tagjai között.” Márton Áron püspök szavai a lehető legtisztábban szólnak a családról és a nagycsaládos életformáról. Mi ezt így szoktuk mondani: több gyermek, több szeretet. A több szeretet pedig jobb, élhetőbb, szerethetőbb földi világot eredményez. Örömmel tölt el, hogy a Katolikus Egyház a családot állította a világ figyelmének középpontjába. Felmérhetetlenül fontos, hogy egy olyan korban, amely tele van kérdőjelekkel, a családév meghirdetésével a Katolikus Egyház állít. Bizonyosságként állítja a családot minden ember elé. Mi is bizonyosságként állítjuk, hogy az ember számára a legtermészetesebb szeretetközösség az ember legalapvetőbb lelki és testi igényeit kielégítő család és az abban születő gyermekek. Ez az emberi létezés egyik legfontosabb célja. A családból nyerjük a szeretetet, ami ahhoz szükséges, hogy képesek legyünk a saját életünket élni, és ahhoz is, hogy megbecsüljük a másik embert.

Nincs mindannyiunk előtt személyesen megélt jó példa, épp ezért fontos üzennünk mindenkinek: nekik is sikerülhet. A család értelmét magunkban hordozzuk, és igenis képesek vagyunk megteremteni azt a magunk számára. A család az élet csodája, ahol az önzetlenség mindig erősebb az önzésnél, ahol a viszályt mindig felülírja a bizalom, és ahol a jóindulat mindig erősebb a haragnál. Jómagam szó szerint tartom magam a Biblia szavaihoz: „A nap ne nyugodjék le haragotok fölött.” Egyedül soha nem lehetünk valóban boldogok, a boldogságunkhoz mindig kell valaki: egy barát, egy szerelem, egy házastárs, és gyermek vagy gyermekek. A boldogság útja a családhoz vezet, s a család a boldogsághoz.

Ha a családot választjuk, akkor az emberhez legméltóbb és legszerethetőbb életet választjuk. És, hitem szerint, Istennek tetsző életet.

Isten áldását kérem minden családra és a családévre!

Szeretettel:
Kardosné Gyurkó Katalin
a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke

Forrás: NOE

Fotó: Inforádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria