Katekézissorozattal ünnepelték a Szűzanya hónapját Tatán

Hazai – 2019. november 21., csütörtök | 9:00

A hétköznapi szentmisék keretein belül katekézissorozatot hallhattak a hívek a tatai Szent Imre-templomban október folyamán. A meghívott szónokok a Szűzanyáról elmélkedtek szentbeszédeikben.

A lelkiségi programot Kovács Cs. Albert plébános kezdeményezte, immár ötödik alkalommal. Varga Gábor káplán meghívására idén 23 pap tartott szentmisét és mondott szentbeszédet a kapucinus templomban.

Az alábbiakban részleteket közlünk az elhangzott elmélkedésekből. A teljes cikk ITT olvasható.

*

„Anyám, ha egyszer végre visszatérek, 
és ott maradok mindörökre nálad...” 
(Kosztolányi Dezső)

Pápai Lajos nyugalmazott győri megyéspüspök arra hívta fel a tatai hívek figyelmét, hogy a titkok szemlélésével a rózsafüzér imádkozása valóságos teológiai kurzus lesz.

Dékány Á. Sixtus OCist emeritus zirci apát arról beszélt, hogy a meghívásra az ember igent mond, vagy nemet. Mária igent mondott, elfogadta Istent magát. S mit adhatott válaszként? Önmagát. Ezt kell megtanulnunk tőle.

Benkó Attila győri kórházlelkész hangsúlyozta, hogy veszteségeinkben, fájdalmainkban, gyászunkban Mária tanít, elvezet bennünket Fiához és Fián keresztül az Istenhez. Engedjük át Máriának életünket.

Székely János szombathelyi megyéspüspök rámutatott: A nyitott szívű emberek közül a legelső, a legnagyobb maga a Szűzanya volt. Mária volt a nyitott kapu, amelyen keresztül Isten beléphetett a világba. Mária hatalmas igen volt Istennek. Akkor tiszteltjük hitelesen a Szűzanyát, ha mi is, úgy, mint ő, igent mondunk az Istenre.

Boldvai Bertalan OPraem csornai premontrei perjel történeteken keresztül mutatta be, hogy ami igazán fontos az életünkben, az az imádság, az Istennel való kapcsolat, a ráhagyatkozás és a hit.

Sárai-Szabó T. Kelemen OSB, a győri Szent Mór Bencés Perjelség perjele a bencés regula kapustestvérről szóló fejezetét elmélkedte át. Rámutatott, mindannyian kapusok vagyunk, ott állunk a világ és az Isten országának határán; és arra biztatott, hogy az istenfélelemből fakadó szelídséggel tegyünk jót.

Bognár István, a Brenner János Papnevelő Intézet spirituálisa a Magnificatról beszélt, mely valóságos ének, hálaének. Két kicsi magzat titokzatos módon találkozik, és négy ember boldogsága adódik össze. A szónok arra biztatott, hogy örvendezzünk az Úrban szüntelenül; egész szívünk és életünk dalolja Szűz Mária hálaénekét.

Németh László általános püspöki helynök arra hívta fel a figyelmet, hogy mikor a rózsafüzért imádkozzuk, Szűz Mária szívét lapozgatjuk, abba tekintünk bele.

A tataiak imádságos októberi estéin szentbeszédet mondott még Winkler Zsolt öttevényi esperes-plébános; Barkó G. Ágoston OSB; Kovács Pál sopronhorpácsi plébános; Kapui Jenő címzetes kanonok, mosoni esperes-plébános; Lukácsi Zoltán székesegyházi kanonok, győr-szigeti és -újvárosi plébános; Győri Imre székesegyházi kanonok, győr-gyárvárosi plébániai kormányzó; Juhos Imre lébényi plébános; Radó Tamás pápai prelátus, kapuvári plébános; Sankó Szabolcs deáki segédlelkész; Henczel Szabolcs szanyi plébános, püspöki iskolabiztos; Magyaros László kisbéri plébániai kormányzó; Horváth B. János OPraem újmisés; Végerbauer Richárd, a Szentszék magyarországi nagykövetsége (apostoli nunciatúra) titkára; Egresits Ferenc pápai prelátus, győr-bácsai plébános és Holpár I. Balázs mosoni segédlelkész.

Az összes szentbeszéd meghallgatható ITT .

*

A tatai őszi lelkiségi program első gyümölcseként Sárai-Szabó T. Kelemen OSB perjel ünnepélyes közreműködésével október 23-án megalakult a tatai bencés diákok baráti köre, október 27-én pedig megkezdődött a Bencés Szabadegyetem. 

Forrás: Győri Egyházmegye

Fotó: Tataikapucinus.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria