A keresztény nyaralás tíz pontban

Nézőpont – 2011. augusztus 3., szerda | 10:21

Juan del Río Martín spanyol tábori érsek szerint kétféleképpen élhetjük meg a nyaralást: az egyik az eluralkodó hedonista kultúra által megerősített ’édes semmittevés’, a másik, amit XVI. Benedek javasol, hogy az evangéliumot is a bőröndbe tesszük, azaz urai vagyunk nyaralásunknak.

Jó, ha értékeljük, de ne mitizáljuk soha a nyaralást, és fedezzük fel azokat az értékeket, amelyeket magában hordoz az évnek ez az időszaka - idézi az érseket a Zeint. A főpásztor tíz pontot ajánl figyelmünkbe, hogy valóban keresztény módon nyaraljunk.

1. Pihenés. A fáradság, a munka és más tevékenységek miatti aggodalom elhomályosítja annak tudatát, hogy mi az igaz és a helyes. A nyaralás jó időszak arra, hogy fizikai és lelki erőt merítsünk, ami lehetővé teszi, hogy változtassunk életünk azon területén, ahol szükség van erre.

2. Elmélyülés. Teret és időt kell keresnünk arra, hogy saját magunkra gondoljunk. Ne féljünk találkozni önmagunkkal és legyőzni azt a felületességet, amit a zűrzavaros hétköznapi élet okoz. Ne feledkezzünk meg az evangéliumokról, melyek segítenek ebben.

3. Gondtalan derű. A szórakozás eltereli, az utazás pillanatnyilag eltávolítja a problémákat. Az állandó derű azonban abból fakad, hogy ’belső otthonunkban’ rend van. A szabadság ideje kiváltképpen jó arra, hogy rendet tegyünk önmagunkban.

4. Család. Egy olyan társadalomban, ahol az apa és az anya is munkába járnak, a gyerekek keveset élvezhetik szüleik jelenlétét. A szabadság alatt szorosabbá válhatnak a családi kapcsolatok, növekedhet a családtagok közötti kommunikáció, és többet segíthetnek annak, akinek leginkább szüksége van rá.

5. Barátság. A baráti kapcsolatokhoz idő kell. A szabadság megfelelő idő a baráti kapcsolatok ápolására, a hiányosságok pótlására, a félreértések rendezésére, vagy akár meglátogathatjuk egy beteg barátunkat.

6. A hit szépségének felfedezése. Tudnunk kell észrevenni az emberi alkotások szépségét, amelyet az elődeink hagytak ránk. Táplálnunk kell magunkban az érzéket történelmi, művészeti, kulturális és vallási örökségünk iránt.

7. Csend. Ebben tudjuk meghallani a legfontosabb hangokat, amelyek önmegvalósításunkat segítik. Akik értékelik a csöndet, a hallgatás és a kommunikáció mestereivé válnak.

8. Imádság. A sok elfoglaltság miatt gyakran meggyengül, míg a nyaralás alatt többet beszélgethetünk az Úrral, erőt és ösztönzést kaphatunk tőle mindennapi utunkra.

9. A teremtett világra való rácsodálkozás. Ezáltal értékelni tudjuk azt a csodálatos látványt, amelyet a természet nap mint nap ingyenesen elénk tár, s amelyben kézzel foghatóan hordozza a Teremtő nyomát.

10. Szolidaritás. A nyaralás alatt sem szabad soha megfeledkeznünk a szegények iránti szeretetről, amely abban nyilvánul meg, hogy féken tartjuk kiadásainkat, megosztjuk másokkal, javainkat, törődünk az idősekkel, időt töltünk velük, fontos társadalmi és lelkipásztori tevékenységeket támogatunk.

Magyar Kurír

(lt)