A keresztényeknek kötelességük politizálni

Kiss-Rigó László püspök a közéleti szerepvállalásról

Hazai – 2010. február 19., péntek | 13:53

Meghívta magához Nyakó Istán MSZP-s szóvivőt Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök, miután Nyakó bocsánatkérésre szólította fel a Fidesz-KDNP hódmezővásárhelyi rendezvényén mondott szavai miatt. A püspök a választásokról alkotott véleményét szeretné kifejteni a szocialista politikusnak, mivel úgy véli, szavait sokan félreértelmezték. Mindazonáltal leszögezte: fontos, hogy a hívek részt vegyenek a szavazáson.

Felszólalt a Fidesz-KDNP hódmezővásárhelyi kampánygyűlésén Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök. Beszéde számos pozitív és negatív reakciót váltott ki. Február 19-én, pénteken délelőtt ezért sajtótájékoztatót tartott a főpásztor. A Magyar Katolikus Rádiónak adott nyilatkozatában leszögezte: sem felháborodást, sem tetszést nem volt célja kicsiholni. Azonban csütörtök este barátja, Lázár János hódmezővásárhelyi polgármester (Fidesz) meghívta egy rendezvényre, ahol barátként, magánemberként, ugyanakkor püspökként is részt vett, mivel ezt kötelességének érezte. A politika a közügyekről szól, amelyben minden kereszténynek kötelessége részt venni. Kiss-Rigó László szerint nem az keltett megütközést, amit mondott, hanem mondanivalójának félreértelmezése.

Nyakó István, az MSZP szóvivője bocsánatkérésre szólította fel a püspököt. Mint Kiss-Rigó mondta: az, hogy az ember lelkiismerete szerint véleményt nyilvánít valamiről, nem jelenti azt, hogy a máshogy gondolkodókra gyűlölettel tekintene. A püspök sajtóközleménye szerint „Nyakó Istvánt szeretettel meghívom Szegedre a Püspöki Székházba, hogy szívélyes légkörben, személyes párbeszéd keretében tájékozódhasson a Hódmezővásárhelyen megfogalmazott és a jövőben is nyilván elhangzó véleményemről a közelgő választásokkal kapcsolatban.”

Mint azt a rádiónak mondta: egy párt nevét sem említette, „nem mintha ezek mindegyike szitokszó lenne”, a „párt” szót sem ejtette ki a száján, csak azzal kapcsolatban mondta el a véleményét, hogy ő milyen értékrendet tart fontosnak megjeleníteni a politikában, mivel felelősséget érez mindannyiunk jövőéért, amit nem kell eltitkolnia.

Kiss-Rigó László emlékeztetett: az egyház hivatalos dokumentumai maguk is a politikai szerepvállalás mellett szállnak síkra. A klerikusok ugyan nem vállalhatnak tevékeny szerepet pártvezetésben, a közhatalom gyakorlásában, ami jogos és indokolt, a világi hívő kereszténynek azonban joga van pártpolitizálni is. „Mivel a Jóisten közösségi lénynek teremtett bennünket, felelősek vagyunk nemcsak magunkért, hanem egymásért is, ezért mindenkinek kötelessége elmenni szavazni” – hívta fel a figyelmet a szeged-csanádi püspök.

Kiss-Rigó Lászlónak a Magyar Katolikus Rádió részére adott nyilatkozata itt hallgatható meg.

Magyar Kurír