Keresztet állítottak a Maros torkolatánál Szegeden

2019. április 15., hétfő | 17:25

A Bertalan hídtól a Maros torkolatáig tartó szegedi Rotary tanösvény végén felállított keresztet Kiss-Rigó László megyéspüspök áldotta meg április 12-én.

A víz is szimbólum, a kereszt is. A víz a tisztaságot és az életet jelképezi – mondta a megyéspüspök a pénteken délután tartott eseményen. Itt, a Maros és a Tisza összefolyásánál a kereszt sajátos szimbólum: mindazoknak a közösségeknek az együttélését, testvéri összefogását (vagy legalábbis ennek szükségességét) szimbolizálja, akik e két folyó mentén élnek. Kívánom, hogy az itt felállított kereszt emlékeztessen mindenkit a természet szépségére is.

A Maros mentén többek között olyan településekre juthatunk el, mint Csanád, Arad vagy Déva. E több mint 180 településen főként magyarok élnek évszázadok óta, jelentős vallási és kulturális múlttal – hangzott el a kereszt megáldásakor; miként az is, hogy ez a kereszt egyben a Maros „elismerése” is a város részéről, amelynek kereskedelmi hajózása révén gazdagodhatott, épülhetett, szépülhetett.

Forrás: Délmagyar.hu; Szeged-Csanádi Egyházmegye

Fotó: Szeged-Csanádi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Címkék: egyházmegyék
Vezető híreink – olvasta már?
krisztussal-es-az-asszonyokkal-keresztuton-keresztut-ferenc-papaval-nagypenteken-colosseumban
Krisztussal és az asszonyokkal a keresztúton – Keresztút Ferenc pápával nagypénteken a Colosseumban

Az idei római, Ferenc pápa által április 19-én, nagypénteken este a Colosseumban vezetett Via Crucis elmélkedéseit Eugenia Bonetti nővér, a Consolata missziós rend tagja, a „Slaves no more” Társaság elnöke írta. Az alábbiakban teljes terjedelmében közöljük a keresztút elmélkedéseit és imádságait.

2019. április 19., péntek
szivekben-orzott-regi-husvetok
Régi húsvétok nyomában – Találkozás a fertődi idősek otthona lakóival

Ismét emlékeket gyűjtöttünk, újra Fertődön, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Mentes Mihály pap költőről elnevezett idősek otthonában. A nagyböjti készület közben ezúttal a szívekben őrzött régi húsvétokra vethettünk egy pillantást.

2019. április 19., péntek
Útravaló – 2019. április 20., húsvét vigíliája

Útravaló – 2019. április 20., húsvét vigíliája

Napról napra közreadunk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat. Húsvét második vasárnapjáig Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót: elmélkedései a római egyház ősi stációs liturgiája útján vezetnek.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle