Két roma közösség találkozott Hodászon

Hazai – 2020. február 28., péntek | 14:32

Február 22–23-án a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Hodászra látogattak néhányan Nyíregyháza-Huszártelepről, Kovács Róbert és Rézműves Mihály lelkipásztori kisegítő vezetésével.

Nyíregyházán a Sója Miklós Görögkatolikus Általános Iskola kápolnája ad otthont a szertartásoknak, itt gyűlhetnek össze liturgiát ünnepelni a környéken lakók. A Huszártelep tavaly szeptembertől szervezőlelkészség lett, amelyet Kovács Róbert vezet. Építkezik a közösség, hiszen már kialakulóban a telep új, kicsiny temploma. És építkezik lelkileg is, ennek volt része a hétvégi hodászi látogatás.

„Ez amolyan jutalom, csak azokat hoztuk el erre a hétvégére, akik rendszeresen ott vannak a Szent Liturgiákon, akik ministrálni szoktak. Mert ezt nem kirándulásnak szánjuk! Ez több annál!” – mondta Rézműves Mihály lelkipásztori kisegítő.

Hozzátette: „Lehetőség, sőt nem titkolt cél, hogy a »sójások« tanulják meg a cigány nyelvű Szent Liturgiát énekelni. De legalább ennyire hangsúlyos, hogy a közösség közösségre találjon, mert ezzel kölcsönösen bátorítást tudunk adni egymásnak.”

Szombaton a huszártelepi gyerekek részt vettek a hodászi Hagyományok Háza által szervezett farsangi mulatságon. Esti imádságra a cigány egyházközség kápolnájába vonultak át, vasárnap pedig közösen imádkozták végig a liturgiát a vendéglátó hodásziakkal.

Kanyó Árpád hodászi parókus impulzív és fordulatos prédikációjában különlegesnek nevezte ezt a napot – hiszen ritkaság, hogy vajhagyó vasárnapra essen Keresztelő Szent János levágott feje megtalálásának emléknapja. Árpi atya azt kötötte a gyerekek lelkére, hogy okosan éljenek és okosan böjtöljenek, sohase fej, azaz ész nélkül, hanem úgy, hogy az a személyek és a közösség fejlődését szolgálja.

Szöveg és fotó: Orosz Rita

Forrás: Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria