Kétméteres Krisztus-szobrot áldottak meg Veszprémben

Kultúra – 2013. március 29., péntek | 14:23

A veszprémi Szent Benedek-hegy (az egykori katonai erőd, majd temető és a később épített kálvária) lábánál nagycsütörtökön délután felállították Krisztus két méter magas, egyedi porcelántechnológiával készített szobrát.

Tamás Ákos iparművész Ecce Homo (Íme, az Ember) című alkotását a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. ajánlotta fel a városnak. Porga Gyula, Veszprém város polgármestere háláját fejezte ki a manufaktúrának és vezérigazgatójának, Simon Attilának, valamint az alkotónak a gyönyörű ajándékért. Simon Attila vezérigazgató kifejezte a manufaktúra szándékát, hogy a gazdasági válság idején is példát lehet adni arról, hogy létezik társadalmi szolidaritás, s köztéri alkotásokkal segíthető a szűkebb és tágabb pátria, az emberibb, szebb és jobb világ építése.

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes ünnepi beszédében rámutatott: Az Ecce Homo az emberi esendőség, az emberi sors, a véges ember, az emberi meg nem értettség, a látszólagos kudarc szimbóluma, de nemcsak e kiszolgáltatottságról szól, hanem Jézus Krisztus győzelmét is felmutatja, a feltámadás örömhírének mintegy megelőlegezéseképen. A Szent Margit és a Szent László templom által behatárolt térben, ahol a kereszténység vélhetően előbb lelt otthonra, mint a magyarság, ahol az első írásos emlékek már létező püspökségről, élő keresztény közösségekről szóltak, az Ecce Homo méltó helyre talál. E szobor mostantól mindannyiunk számára viszonyítási pont, amelyhez saját múltunkat és jelenünket is igazítani tudjuk. Emlékeztessen küldetésünkre! – zárta gondolatait.

Márfi Gyula érsek a szobor leleplezése után az Ember-Krisztusra vonatkozóan néhány gondolattal emlékeztetett arra, hogy a kereszténység első századaiban több eretnek irányzat azt tanította, hogy az anyagi világot egy rossz isten teremtette, s a lélek a jó, csupán az a Jóisten alkotása. Ennek méltó cáfolata Krisztus megtestesülése, aki valóságos Isten, és valóságos hús-vér emberként élt közöttünk. Majd a főpásztor megáldotta a szobrot, megköszönve a nemes ajándékot a manufaktúra jóakaratú embereinek és az alkotónak.

Toldi Éva/Magyar Kurír