Kihívás az okkultizmus terjedése a katolikus egyháznak

Nézőpont – 2015. november 2., hétfő | 21:23

Egy átlagos hívőnek gyenge a hittudata és minél lazább a kötődése az egyházhoz, annál nagyobb az esélye, hogy a lelki fogékonyság miatt megnő az érdeklődése az okkult dolgok iránt – mondta Török Csaba, az MKPK tv-referense, teológiai tanár.

Számos könyv és film foglalkozik a természetfölöttivel, a titokzatos erőkkel, a démonokkal. Magyarországon is vannak szép számmal, akik boszorkányoknak vagy mágusoknak nevezik magukat. Néhány kattintással az interneten könnyedén találhatunk olyan boszorkányszövetséget, amely például szerelmi kötéssel foglalkozik úgymond „a mágia tiszta erejével”, vagy éppen rontáslevétellel, amihez a „mágia sötétebb erejét” hívja segítségül.

Magyarországon a rendszerváltás után az okkult ágazatok nyíltan színre léptek, jelenlétük elterjedt – nyilatkozta a hirado.hu-nak Török Csaba. A teológiai tanár elmondta, hogy az okkultizmus szó az elrejtettségre utal, titkos tudáson, képességen alapuló mágikus gyakorlat, rituális gesztus, ide tartozik a fekete- és fehér mágia is.

Az okkult kifejezést a Magyar Katolikus Lexikon szerint először 1545-ben használták. Az okkultizmus főbb területei a lexikon szerint: az alkímia, az asztrológia (mely sajátos világnézetet és jóslási műfajt is jelöl), a jóslás egyéb formái (Tarot-kártya, tenyérjóslás, Uija-tábla, Ji King stb.). A spiritizmus (szellem- és halottidézés); az újabb időkben a channeling, az energiagyógyászat, a Feng Shui, az ufo-hit, a sátánizmus és a konkrét mágikus rítusok (inga, varázsvessző, varázskard, varázskör, varázsigék, átkok, amulettek, különféle meditációk, mantrák).

Katona István, nyugalmazott katolikus pap is úgy látja, hogy 1990 óta folyamatosan jöttek be Magyarországra a nyugati okkult csoportok, könyvek. Nagy erővel terjednek nézeteik ma is. Elmondta: az okkultizmus nem istenközpontú, hanem bizonyos szempontból démonközpontú. Minél jobban belevonja magát valaki az okkult tevékenységbe és hívja magához a gonosz lelket, annál nagyobb az esély, hogy megszállottság alakuljon ki nála – tette hozzá. Az egyház az okkultizmus ellen a „tiszta tanítással” és a hívekkel való beszélgetésekkel tud küzdeni, véli az idős lelkipásztor.

Nagy kihívást jelent az okkultizmus terjedése a katolikus egyház számára, erre utal az is, hogy Budapesten október 29-én szakmai napot szerveztek a papoknak.

Az egyház egyik legfontosabb feladata a hívők megtartása. Egy átlagos hívőnek gyenge a hittudata, és minél lazább a kötődése az egyházhoz, annál nagyobb az esélye, hogy a lelki fogékonyság miatt megnő az érdeklődése az okkult dolgok iránt – magyarázta Török Csaba. A teológiai tanár elmondta, hogy ezek a hívők keresztényként hisznek a személyes gonosz létezésében és számolnak a világban jelen lévő szellemi erőkkel. Ezért „számunkra egy spirituális kihívás, hogy mi történik azokkal, akik ilyen gyakorlatok révén a negatív erőkkel kapcsolatba kerülnek” – magyarázta. „Sokszor tapasztaljuk, hogy az okkult gyakorlatok lelki megkötözöttséget tudnak előidézni az embereknél és lelkipásztorként feladatunk, hogy segítsük őket ezeknek az élményeknek a helyes feldolgozásában” – jegyezte meg Török Csaba.

„Ördögűzés létezik”

Bizonyára sokan látták és még emlékeznek a több mint 40 évvel ezelőtt készült filmre, Az ördögűzőre. Minden idők legfélelmetesebb mozijában a kis Regan-t megszállja az ördög és egy katolikus pap próbál neki segíteni. Az ördögűzésről azt gondolhatnánk, hogy csak a képzelet szüleménye és nincs olyan, hogy valakit megszáll a sátán.

De a katolikus egyház már 1999-ben kiadott egy ördögűzésről szóló, átdolgozott szertartáskönyvet.

Az ördögűzők társaságának világszerte harminc országban mintegy 250 katolikus pap a tagja.

A nemzetközi ördögűzők társaságát tavaly hivatalosan is elismerte a Szentszék, a Római Katolikus Egyház legfőbb intézménye. A társaság tagjai arra hivatottak, hogy megszabadítsák a híveket az őket kínzó démonoktól.

A rossz és a gonosz elleni küzdelem egyre sürgetőbbé válik, mert gombamód szaporodnak az olyan üzenetek a média minden ágazatában, amelyek – főleg az új nemzedékekben – felkeltik az érdeklődést az új az okkultizmus, a sátánizmus iránt, sőt azok gyakorlására buzdítják őket – közölte az ördögűzők nemzetközi társaságának szóvivője a Vatikáni Rádiónak nyilatkozva.

„Ördögűzés létezik” – erősítette meg a hirado.hu-nak Török Csaba. Magyarországon 15 egyházmegye működik és minden egyházmegye püspöke hivatalból eljárhat, mint ördögűző. Továbbá szükséges minden egyházmegyében még egy olyan pap, aki a konkrét gyakorlat szintjén, a püspök megbízásából elláthatja az ördögűzés szolgálatát. Az ördögűző minden esetben felkészült, megbízható, erős karakterű és szilárd hitű – tette hozzá Török Csaba.

Teológus, pszichiáter és segítők vannak az ördögűzésen

Többen jelen vannak az ördögűzés során, teológus, pszichiáter és 2-3 segítő vesz részt. A folyamat, 5-10 perctől akár 3-4 órán át is eltarthat, attól függően, hogy mennyire mély a megszállottság. A résztvevők távozásra szólítják fel a gonosz lelket. A segítők azért vannak jelen, hogyha szükséges, fizikailag lefogják a megszállottat – magyarázta Katona István.

Török Csabától megtudtuk azt is, hogy minden katolikus hitben keresztelt ember élete során egyszer biztosan átesett ördögűzésen. Ugyanis a római katolikus keresztelési szertartásnak is része az ördögűzés.

Ezt megerősítette Katona István is, azzal egészítve ki, hogy a keresztségi szertartás része a rövid ördögűző ima, ilyen értelemben valóban minden katolikus részesült legalább egyszer az ördögűzésben élete folyamán.

Fotó: Lambert Attila

Hirado.hu/Magyar Kurír