Kínzásuk embertelen! – Ferenc pápa felhívása a hadifoglyok kiszabadításáért

Ferenc pápa – 2024. április 17., szerda | 19:41

A Szentatya az április 17-i audiencia végén felemelte szavát az ukrajnai és a közel-keleti konfliktus lezárásáért. Külön fájdalommal szólt a hadifoglyokról, akinek sokszor nem tartják tiszteletben emberi jogaikat, méltóságukat, kínozzák őket. A pápa a lengyel zarándokokat az élet és az emberi méltóság védelmére buzdította.

A mértékletesség erényéről tartott katekézise után Ferenc pápa köszöntötte a Szent Péter téren megjelent zarándokokat. A betegek, az idősek és az ifjú házasok után örömmel üdvözölte a sok fiatal diákot. Római tanulmányaik után saját közegükbe visszatérve tegyenek tanúságot a buzgó hitről, ezáltal ragyogtassák fel a világban a feltámadt Krisztus világosságát.

Az olasz nyelvű zarándokok köszöntése után a háború borzalmairól szólt a pápa. „Gondoljunk most mindnyájan a háborúban élő lakosságra, a Szentföldre, Palesztinára, Izraelre, a sokat szenvedett Ukrajnára! Gondoljunk a hadifoglyokra, az Úr járjon közben kiszabadításukért!” A hadifoglyok kapcsán szólt a pápa a kínzásokról, ami szörnyű, embertelen dolog. „Gondoljunk arra a sok kínzásra, ami sérti az emberi személy méltóságát, és a sok megkínzott emberre! Az Úr segítse és áldja meg mindnyájukat!”

A lengyel zarándokokhoz fordulva a pápa elmondta: Isten gazdag történelemmel és kultúrával, nagy szentekkel és gyönyörű szülőfölddel ajándékozta meg a lengyel nemzetet. „Mondjatok köszönetet ezekért az ajándékokért, és ápoljatok magatokban olyan belső lelki szabadságot, mely képes mértékletesen használni a spirituális és anyagi javakat, a kultúrát és a művészetet, lemondva mindarról, ami pusztítja az életet és az emberi személy méltóságát!”.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News; Vatican Media

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria