Kisfalusi M. Klavéria kapta a Szent Erzsébet rózsája díjat

Hazai – 2017. november 17., péntek | 21:36

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia ebben az évben Kisfalusi M. Klavériának adományozta a Szent Erzsébet rózsája díjat. A kitüntetést Veres András győri megyéspüspök, az MKPK elnöke adta át november 17-én, Budapesten, a Szent Margit Gimnázium dísztermében megtartott ünnepségen.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) a Római Katolikus Egyházi Szeretetszolgálat kezdeményezésére Szent Erzsébet rózsája elnevezéssel 1999 decemberében alapított díjat „az irgalmasság és a szolgáló szeretet erényeinek elismerésére, és a díjazott személyes példájának felmutatására”. A kitüntetésre javasoltak közül 2017-ben Orosz Atanáz miskolci görögkatolikus megyéspüspök ajánlása alapján a testület tagjai Kisfalusi M. Klavériát választották ki. Az ünnepi díjátadón jelen volt Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök; Orosz Atanáz miskolci megyéspüspök; Écsy Gábor, a Katolikus Karitász országos igazgatója; Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára; valamint Harrach Péter országgyűlési képviselő.

Veres András püspök, az MKPK elnöke a díj átadásán elmondta, hogy azok, akik már megkapták e kitüntetést, és azok, akik ismerik az ő munkájukat, immár egy nagy családot alkotnak. A szeretet sokféleképpen tud tevékenykedni, de nagyon nehéz a szeretetet jól gyakorolni. A szeretet mindig találékony és mindig figyelmes. A Szent Erzsébet rózsája díj átadása mindig a szeretet ünnepe akar lenni. „Bízom benne, hogy mi is azzal az érzéssel a szívünkben térünk haza, hogy emberi életünknek egyetlen célja az lehet, ha Isten szándéka szerint tudunk szeretni.”

Kisfalusi M. Klavéria nővér, Ilonka néni 1924-ben született Viszlón görögkatolikus nagycsalád tagjaként. 1940-ben csatlakozott a Miasszonyunkról nevezett Kalocsai Iskolanővérek rendjéhez, de a feloszlatás veszélye miatt csak 1949-ben tett első fogadalmat. 1950-ben kitoloncolták és visszatért Viszlóra. Ezt követően a szomszédos Rakaca parókiájára ment, hogy ott az egyházközségben szolgáljon. Innen havonta feljárt Budapestre a rend titkos találkozóira. 1953-ban tett titokban örökfogadalmat. Miután bátyja, Kisfalusi János lett a rakacai parókus, mellette folytatta a karitatív munkát.

Titokban hittanórát tartott a gyerekeknek. E mellett fáradhatatlanul dolgozott azért, hogy megteremtsen mindent, amire a templombúcsúk, a papi találkozók és a rekollekciók rendezéséhez szükség volt. A falubeli fiúkat arra buzdította, hogy vállalják az általa legszentebbnek tartott papi hivatást. Bátyjával közös példája és imádsága meghallgatásra talált, hiszen több mint tíz pap került ki szolgálatuk alatt Rakacáról. A rendszerváltás előtti évtizedekben nem kis veszélyt vállalt buzgó helytállásával. Idős korát újra rendi keretekben tölti a csepeli Szent József otthonban és a Mária utcai rendházban.

A díjátadó ünnepségen Ilonka nénit külön köszöntötték azok a papok, akik hivatásukat többek között neki köszönhették.

Kisfalusi M. Klavéria a kitüntetést megköszönve elmondta, nagy megtiszteltetésnek érzi, hogy ezt a díjat megkaphatta. Hálát adott a Jóistennek azért az erőért, amit tevékenységéhez kapott.

* * *

A Szent Erzsébet rózsája díj egy 95 mm átmérőjű bronz érem, mely előoldalán rózsát ábrázol, hátoldalán a következő felirat található: „Szent Erzsébet rózsája díj; Magyar Katolikus Püspöki Konferencia”. A díj Pálffy Katalin szobrászművész alkotása.

A kitüntetett immár hagyományosan több kiegészítő díjban is részesült. Márk Gergely rózsanemesítő 2000-ben, Rómában aranyéremmel jutalmazott Szent Erzsébet emléke elnevezésű rózsafajta töveit a Gyümölcstermesztési Kutató Intézet ajándékozta a díjazottnak. Magyar Sándor pékmester egy díszesen elkészített Szent Erzsébet kenyérrel, Hermann István pedig a Szent Erzsébet rózsája díj átadásának emléket állító bélyegív bekeretezett díszpéldányával kedveskedett a díjazottnak. Orient Enikő textilművész és V. Andrejszky Katalin iparművész Szent Erzsébet rózsáiból összeállított virágcsokor-kompozíciójával is gazdagabb lett a kitüntetett. A Magyar Kurír az Új Ember kiadványok sorozatból összeállított könyvválogatással ismerte el a díjazott munkásságát.

Az átadási ünnepségen ezúttal a ráti (Ukrajna) Szent Mihály Gyermekotthon számára gyűjtötték az adományokat. Amint azt az intézmény vezetője, Bíró Mária elmondta, a gyermekotthon létrehozását Majnek Antal munkácsi megyéspüspök szorgalmazta. A Szent Mihály Gyermekotthon neveltjei részben állami árvaházakból, részben pedig közvetlenül a gyereknevelésre képtelenné vagy alkalmatlanná vált családokból kerülnek ki. Az intézménybe kerülve családi környezetben nevelkedhetnek. A családtípusú gyermekotthon egyik fő feladata az, hogy az ide költöző gyerekeknek segítsen minél előbb túllépni tragikus múltjukon. Ebben a segítő folyamatban egyre nagyobb szerepet kap a cserkészet, a vallási nevelés, valamint az ének és a zene tanulása. Minden évben sok önkéntes segíti intézményük munkáját és misszióját sokféle módon, akár fizikai munkával, akár azzal, hogy a gyerekekkel foglalkoznak. A gyermekottonról szóló helyszíni ripotunkat ITT olvashatják.

A Szent Mihály Gyermekotthon hálásan köszön minden nagylelkű támogatást!

Számlaszám: MKPK Titkársága, CIB Bank Zrt. 11100104-90012347-10000001

Az ünnepség végén a ráti Szent Mihály Gyermekotthon lakói adtak énekes-táncos műsort.

A díj átadására évente Árpád-házi Szent Erzsébet ünnepéhez kapcsolódóan, kulturális rendezvény keretében kerül sor.

Az elmúlt évek kitüntetettjei:

2016 – Tamás Gyuláné, Pécsi Egyházmegyei Karitász tagja
2015 – Szóda Józsefné, az Esztergom-Budapesti Egyházmegyei Karitász tagja
2014 – Simon Sándorné, a Ferences Világi Rend tagja
2013 – Mészáros Gézáné, a kalocsai karitász önkéntes munkatársa
2012 – Nagy Lászlóné, a pusztadobosi plébániai karitászcsoport vezetője 2011 – Jáki Zoltánné, a Kaposvári Egyházmegyei Karitász önkéntesként dolgozó vezetője
2010 – Soltész Mária, a szendrőládi cigányság felkarolásáért
2009 – Hajdó Györgyné Madaras Olga, a pusztaszabolcsi plébániai karitász önkéntese
2008 – Messné Mezey Klára, a pécsi székesegyház plébániáján működő Családért Csoport vezetője
2007 – Mádl Dalma, a Katolikus Karitász jószolgálati nagykövete
2006 – Gombás Istvánné Fehér Anna, a szenvedélybetegek gyógyulásáért kifejtett fáradhatatlan önzetlen tevékenységéért
2005 – Meszlényi László és Meszlényiné Bükkösi Gabriella, a Katolikus Alkoholistamentő Szolgálat és a Katolikus Karitász önkéntes munkatársai 2004 – Kurucz Béláné Mészáros Márta, a kiskunfélegyházi Szent István-plébániai karitászcsoport alapító tagja
2003 – Fábián Zsuzsanna, az Egri Főegyházmegyei Karitász munkatársa 2002 – Dr. Halász Tiborné, a Krízis-iroda vezetője a Magyar Máltai Szeretetszolgálat debreceni csoportjából
2001 – Győrvári Edit, a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász Családsegítő Szolgálatának munkatársa 2000 – Matt Jánosné, a pécsi pálos templom karitászcsoportjának vezetője

Fotó: Lambert Attila

Baranyai Béla/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria