Kiválasztották a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus süteményét

Hazai – 2021. július 16., péntek | 12:55

Új magyar sütemény született, amelyet megkóstolhatunk szeptemberben a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus idején. A magyar cukrászok az 1938-as katolikus világeseményhez hasonlóan ismét bekapcsolódtak a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus előkészületeibe.

A katolikus világesemény tiszteletére a Magyar Cukrász Ipartestület Vojtek Éva ötletgazda kezdeményezésére pályázatot hirdetett a kongresszus süteményének megalkotására. A verseny kiírását hosszas egyeztetések előzték meg, amelybe a szakmai testület bevonta Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érseket is. Ő egyházi szempontok meghatározásával segítette a verseny előkészítését.

A pályázóknak számos kritérium szerint kellett a süteményüket megtervezni, összeállítani. Az egyik legfőbb ezek közül az volt, hogy a termék jellegzetes, meghatározó ízének kialakításában olyan alapanyagokat használjanak a cukrászok, amelyek a Bibliában is megjelennek: például a füge, a datolya, a gránátalma, a szeder, a mandula, a dió, a pisztácia, a bab vagy az olívaolaj. A tervezés során ügyelniük kellett a szakembereknek arra is, hogy alkotásuk a rendezvény jellege miatt egyenként csomagolható és hűtés nélkül is tárolható legyen.

A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus részéről Fábry Kornél főtitkár követte figyelemmel a pályázatot, és részt vett a zsűri munkájában is. 

A NEK főtitkára mellett a hazai szakma elismert képviselői foglaltak helyet zsűriben:

Auguszt József (Auguszt Cukrászda, Budapest),
Erdélyi Balázs (Magyar Cukrász Ipartestület, Budapest),
Pass Szilvia (Aranyalma Cukrászda, Székesfehérvár),
Sulyán Pál (Sulyán Cukrászda, Veresegyház),
Vojtek Éva (Cukrászmester Magazin, Budapest).

Az első fordulóból hét sütemény jutott be a döntőbe:

fügés keksz (Andrész Petra, Andrész Cukrászda, Biatorbágy),
mandulás szedres kocka (Benczur Sándor, Marcipán Cukrászda, Hódmezővásárhely),
Názáret (Czömpöly Eleonóra, Cake Art Cukrászat, Táplánszentkereszt),
Egy falat mennyország (Karl Zsolt, Karl Cukrászda, Dunaharaszti),
A szeretet íze (Márkus Beáta, Bejó Cukrászda, Békéscsaba),
Szent Erzsébet rózsái (Vadócz Jenő, Promenád Kávéház, Balatongyörök),
Hála (Csuta Rita, Csuta Cukrászda, Csákvár).

A döntőbe került hét cukrász hasznos tanácsokat kapott a zsűri tagjaitól a felhasznált anyagokat, a díszítést, az elnevezést és a csomagolást illetően is.

A zsűrit komoly feladat elé állították a versenyzők, mivel mindegyik döntős sütemény igazi kuriózum volt. Mindegyik termék másféleképpen közelítette meg a témát, így még nehezebb volt a döntés – összegezte Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület elnöke.

A nyertes sütemény végül Karl Zsolt cukrászmester műve lett. A zsűri értékelése szerint Karl Zsolt jól ötvözte termékében a magyar cukrászhagyományokat a Bibliában is megjelenő alapanyagokkal. A pozsonyi tésztába csomagolt, gazdag, gyümölcsös töltelékkel készült sütemény minden kritériumnak megfelelt, és a bírálók véleménye szerint jól be tudja mutatni a magyar cukrászati hagyományokat a külföldről érkező vendégek számára is.

A győztes alkotásban a narancsos ízvilág mellett megjelenik a mandula, a füge, a datolya, a szilva, a sárgabarack és a méz is.

A Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. közreműködésével a kongresszus nyitómiséjén közel 1300 elsőáldozó gyermek fogja megkapni a „NEK-süteményt”.

A kongresszus hivatalos süteményét szeptember 3-tól cukrászdákban is kínálják majd a vendégeknek. Az ipartestület minden szakmai segítséget megad a nyertes alkotás elkészítéséhez. Erdélyi Balázs azt is elmondta, hogy a jelentkező cukrászdák egyben azt is vállalják, hogy a kongresszus idején egy alkalommal karitatív módon megvendégelik a szentmisén részt vevő híveket a székhelyük környékén lévő templomnál.

A Magyar Cukrász Ipartestület elnöke ismertette, a pályázat egyik célja az volt, hogy kifejezzék tiszteletüket a budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus iránt, de nem titkolt reményük, hogy a győztes sütemény hosszú éveken keresztül megtalálható lesz majd a magyar cukrászdák választékában. „Erről természetesen a vendégek fognak dönteni, ők lesznek a végső zsűri” – tette hozzá Erdélyi Balázs.

Forrás: NEK

Fotó: Ambrus Marcsi

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria