A könyv világnapja a nyelvek nemzetközi évében

Kitekintő – 2008. április 23., szerda | 16:04

A könyv és a szerzői jogok 86. alkalommal ünnepelt világnapján Macuura Koicsiro, az UNESCO főigazgatója felhívást intézett az UNESCO tagállamaihoz, partnereihez és barátaihoz.

Macuura úgy fogalmazott: Tegyünk meg mindent azért, hogy a könyv és az olvasás szerepe elismert legyen az egész világon, és a soknyelvűség a gyakorlatban is valóság legyen. Az idei világnapot – a nyelvek nemzetközi évében – könyvkiadók, könyvtárak, iskolák, kulturális intézmények és szerzői egyesületek több mint száz országban szentelik a könyv mint elismert nyelvi kifejezőeszköz  jövőjének.

Amikor egy nyelv már nem kap helyet a kiadók világában – hívja fel a figyelmet Macuura – akkor azt kizárják a társadalom gazdasági tevékenységének és szellemi életének nagy részéből, vele együtt pedig azokat is, akik azt a nyelvet beszélik. Ezért valamennyi nyelvnek nagyobb publikálási lehetőséget kell biztosítani, és támogatni kell segíteni a könyvek és kiadói anyagok kölcsönös átadását – idézi a SIR a főigazgató szavait.

A könyv világnapjának története a múlt század 20-as éveire nyúlik vissza. 1923-ban egy spanyol baráti társaság ötlete volt, hogy április 23-án – William Shakespeare születésnapján, illetve Miguel de Cervantes halálának évfordulóján – könyvvel és rózsával ajándékozzák meg egymást, ezzel fejezve ki tiszteletüket a könyvek és az olvasás iránt. Az ENSZ oktatási, kulturális és tudományos szervezete, az UNESCO 1995-ben karolta fel a hagyományt, ekkortól ünnepeljük könyv és a szerzői jog világnapját április 23-án. Amszterdam után egy évig Bogotá lesz a könyv nemzetközi fővárosa.

A nevezetes naphoz igazította megnyitóját idén a londoni könyvvásár, amelyen 62 ország 1550 kiállítója mutatkozik be, köztük sok kelet-európai, főként orosz és román kiadó. A legjelentősebb brit könyvkiadók a digitalizáció népszerűsítésére akarják felhasználni a vásárt. A Random House például közölte, hogy a jövőben 500-ról 5000-re növeli azoknak a könyveinek a számát, amelyek tartalmába az interneten is betekinthetnek az olvasók. A könyvekbe speciális keresőprogrammal lehet beleolvasni, s a világhálón meg is rendelhető a kötet – olvasható az SG.hu – Informatikai és Tudományos Hírmagazin honlapján.

Magyar Kurír

Kép: www.femina.hu