Könyvújdonságaink a Szent István Könyvhéten

Kultúra – 2017. május 22., hétfő | 12:22

A Magyar Kurír, vállalva és folytatva az Új Ember Kiadó gazdag könyvkiadási örökségét, idén Új Ember Kiadványok sorozatcímmel öt kötetet jelentetett meg, melyeket az alábbiakban ajánlunk a kedves olvasók figyelmébe.

„Azok közé tartozom, akiket nem az intellektuális érdeklődés hajtott a téma felé. Sőt, a kiégést még csak nem is ismertem. Az életem eseményei alakultak úgy, hogy szembe kellett nézzek azzal, ami van, ami megtörtént. Lemerültem, kimerültem. A kiégésről tapasztalatot szereztem, és ha már tapasztalatot szereztem, szerettem volna meg is érteni, hogy mi történt velem.” Ezekkel a személyes hangvételű sorokkal kezdődik Versegi Beáta Mária Lehetőségek – A kiégésen innen és túl című kötete. A hiánypótló mű egy olyan problémával foglalkozik, mely mindenkit elérhet, aki – ahogyan azt Pál Feri ajánlásában olvashatjuk – „munkájában, életében minőségi teljesítményt szeretne nyújtani”. A párbeszédes formában megírt olvasmányos kötetben a Nyolc Boldogság Közösség tagja teológiai, spirituális, keresztény antropológiai és lelkigondozói szempontok alapján tárgyalja a témát. A kötet befogadását Kovács Gergely művészi grafikái segítik.

Szent Charbel különös élete minden emberi logikát meghaladva csodálkozást ébreszt és kérdéseket vet fel bennünk. Ez a férfi elhagyta a világot, hogy annak az Istennek szentelje magát, aki mindent jelentett számára. Charbel Makhlouf (1828–1898) Krisztus szeretetétől izzott, ezért képes volt közbenjárni nála és csodákat tenni a nevében. A Szent Charbel, a teljesség zarándoka című kötetben megindító tanúságtételeket olvashatunk Libanon szentjéről.

„Kultúrát ajándékozni azt jelenti, hogy szomjúságot ajándékozol. A többi magától jön.” (Antoine de Saint-Exupéry) A Szomjoltók társasága című kötet tizenöt ihletett év gazdag terméséből válogat. Beszélgetésgyűjtemény, amelynek megszólalói a hazai és a nemzetközi kulturális élet élvonalát képviselik: írók, költők, énekesek, zenészek, színészek, filmesek, szobrászok. Nagyrészt világhírű művészek, nem egy esetben valódi világsztárok, akik az Új Ember „spirituális közegében” és azon túllépve pályafutásuk, hivatásuk nagy pillanatai mellett őszintén vallottak hétköznapjaikról, hitükről vagy épp gondolatébresztő, provokáló kétségeikről. Messzire mutató szellemi kalandok Czesław Miłosztól Ljudmila Ulickajáig, Jevgenyij Nyesztyerenkótól Marton Éváig, Zubin Mehtától Kocsis Zoltánig, Törőcsik Maritól Nagy Ervinig, Andrzej Wajdától Szász Jánosig.

Nem sok olyan intézmény van, amely ötszáz éves múltra tekinthetne vissza: inkább csak városok, egyetemek, és természetesen az egyházak. Éppen ezért teljesen érthető, hogy a protestáns felekezetek ünnepélyes keretek között emlékeznek meg Luther fellépésének 500. évfordulójáról. Mivel egyrészt ilyen komoly erőfeszítések történnek a közös megemlékezés érdekében, másrészt bizonyos tartózkodás figyelhető meg a közösen osztott teológiai meggyőződések kiemelésében, úgy tűnik, van értelme annak, hogy átgondoljuk Luther Márton ökumenikus jelentőségét. Peter Neuner Luther Márton reformációja – Katolikus helyzetfelmérés az ökumenikus párbeszéd szempontjából című kötete ezt a célt tűzte ki maga elé. A nemrég Magyarországon járt müncheni professzor munkája nem Luther életrajzát mutatja be, nem is ecseteli részletesen a reformátor teológiáját, és még kevésbé támaszt igényt arra, hogy csak nagy vonalakban is bemutassa a ma már áttekinthetetlen kapcsolódó szakirodalmat. A könyv az ökumené kérdését vizsgálja, mégpedig katolikus szempontból, és azt kívánja bemutatni, hogy Luther és a nyomdokain járó teológia mivel járulhat hozzá a kereszténység egységének kialakulásához.

„Szeretem a madárdalt. Mindig megdobban a szívem, amikor egy enyhébb január végi napon először hallom meg a sárga mellényes széncinege kedves »nyitni-kék«-jét vagy februárban a fekete rigók hangos fuvoláját. Márciustól dalolnak az énekes rigók, tengelicek, áprilisban csattognak a fülemülék. Meddig járom még az ösvényt, nem tudom. De amíg járom, figyelek és írok is arról, amit láttam és tapasztaltam.” Schmidt Egon írásai hosszú évek óta jelennek meg az Új Ember hasábjain. Sokan olvassák őket szívesen, ezért is adjuk ki e jegyzeteket rendszeresen könyv formájában is. A legújabbat – melynek címe Nyitni-kék – most veheti kezébe az olvasó. A kötetet Bécsy László fotói teszik még élvezetesebbé.

A könyvek a Szent István Könyvhéten 15%-os kedvezménnyel vásárolhatók meg az Új Ember pavilonjában, vagy megrendelhetők a webáruházban.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria