Kopp Mária: Az óvodától tanítani kell az érzelmi intelligenciát

Hazai – 2011. március 31., csütörtök | 15:31

A férfi számára a jó házasság négyszeres egészségügyi védőfaktor – mondta el Kopp Mária a Népesedési Kerekasztal ülését követő sajtótájékoztatón a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetében. A kérdés már csak az, hogyan lehet segíteni a jó házasságok kialakulását, amikor a házasságok fele válással végződik.

A sajtótájékoztatón elhangzott: egy felmérés során különvették, hogy valakinek hivatalosan mi a családi állapota, és ténylegesen milyen kapcsolatban van. Ma már ugyanis gyakran előfordul, hogy az elváltak még együtt élnek, a házasok külön költöztek, vagy a még nem házasok össze. Így tíz féle családi állapotot vizsgáltak, és ezek összefüggéseit 39 féle betegséggel.

A vizsgálatból az derült ki, hogy a jó házasságban élők a legkevésbé kimerültek, a legkevésbé stresszesek, mentálisan a legjobb állapotban ők vannak, egyszóval ez az állapot nagyon jó hatással van az egészségre.

Az összes többi családi állapot ehhez képest rizikósabb. A rossz házasságban élő férfi általában a kardiológusnál köt ki keringési és szívproblémákkal, a nő viszont depresszióval vagy egyéb mentális betegségekkel megy pszichológushoz.

A kérdés: miként lehet elérni, hogy jó házasságban éljenek az emberek. A szakemberek három fontos tényezőre szokták visszavezetni a későbbi kapcsolattartási magatartásokat: a származási mintákra, a korai biztonságos kötődésre és az anya–csecsemő-viszonyra. Fontos az érzelmi intelligencia, a társas kapcsolatokra már az óvodás kortól nevelni kellene – hangzott el a sajtótájékoztatón. Ilyen programok már léteznek, az oktatásba való beemelésükhöz nem kellene feltalálni a spanyolviaszt – mondta Kopp Mária, aki az egyházak fontos szerepét is hangsúlyozta.

A professzor asszony azt is üdvözölte, hogy a napokban Magyarországon EU-s elnökségének keretében rendeztek konferenciát a munka és a családi élet összeegyeztetésének hatásáról a demográfiai folyamatokra. Mint mondta, fontos, hogy a család témája előkerülhet egy EU-s rendezvényen. A magyar elnökség egyébként tematikus hetet rendez Európa a Családokért, a Családok Európáért – Népesedési és Családpolitikai Hét címmel március 28. és április 3. között. Ennek keretében rendezték meg a konferenciát is.

SzG/Magyar Kurír