A kormány meghívta az új kopt pápát Magyarországra

Hazai – 2012. november 19., hétfő | 12:41

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes meghívta a kormány nevében II. Tavadroszt, a tisztségébe november 18-án, vasárnap beiktatott kopt pápát Magyarországra – tájékoztatta Hölvényi György egyházügyi államtitkár MTI-t. A meghívást az államtitkár a ceremónia során Kairóban adta át a kopt egyházfőnek.

Hölvényi György hangsúlyozta: Magyarország továbbra is jó kapcsolatokra törekszik az egyiptomi keresztényekkel. A beiktatási szertartás nemcsak a kopt egyház, hanem egyben Egyiptom ünnepe is, amit mi sem fejez ki jobban, mint hogy a ceremónián megjelent az egyiptomi miniszterelnök, és ott volt  Mohamed Murszi elnök kabinetfőnöke is.

II. Tavadrosz pápát vasárnap a kairói Szent Márk-székesegyházban tartott, több mint háromórás misén iktatták be tisztségébe. A 60 éves pápa a kopt keresztény közösség 118. vezetője. Elődje, III. Senuda pápa idén márciusban hunyt el.

A több mint 80 milliós Egyiptom lakosságának mintegy egytizede kopt. Az új pápától megfigyelők szerint azt várják, hogy fokozni tudja a koptok befolyását, valamint biztosítja a közösség politikai védelmét az észak-afrikai arab országban.

MTI/Magyar Kurír