Közzétették Ferenc pápa nagyszülők és idősek világnapjára készülő üzenetének témáját

Ferenc pápa – 2024. február 21., szerda | 13:50

Ferenc pápa a magányt választotta az idei világnap témájának; üzenetének mottója: „Ne hagyj magamra időskoromban!”

Július 28-án, vasárnap a katolikusokat szerte a világon arra hívja Ferenc pápa, hogy szánjanak időt rá, és gondolkodjanak el a nagyszüleik és az időskorúak által továbbadott nagy örökségről és bölcsességről.

A nagyszülők és az idősek 4. világnapjára való felkészülés során a Világiak, Család és Élet Dikasztériuma közzétette a 2024-es témát. A pápa a következő mottót választotta: „Ne hagyj magamra időskoromban!” (Vö. Zsolt 71,9 – „Öregkoromban se taszíts el magadtól, akkor se hagyj el, ha erőm elfogy!”) A vatikáni dikasztérium sajtóközleménye szerint a választott téma célja, hogy „felhívja a figyelmet arra a tényre, hogy sajnos a magány sok idős ember életében keserű valóság, akik gyakran a kiselejtezés kultúrájának áldozatai”.

Üzenetében Ferenc pápa a 71. zsoltár idézetéből indul ki – „Öregkoromban se taszíts el magadtól, akkor se hagyj el, ha erőm elfogy!” – amely egy idős ember könyörgését írja le, aki az Istennel való barátsága történetéről elmélkedik. „A nagyszülők és az idősek karizmáinak, valamint az Egyház életéhez való hozzájárulásuk értékelésével a világnap célja, hogy támogassa minden egyházi közösség erőfeszítéseit a nemzedékek közötti kötelékek erősítésére és a magány elleni küzdelemre, annak tudatában, hogy „nem jó az embernek egyedül lennie” (vö. Ter 2,18), ahogyan a Szentírás fogalmaz – olvasható a sajtóközleményben.

Kevin Farrell bíboros, a Világiak, Család és Élet Dikasztériumának prefektusa háláját fejezte ki a pápának, hogy rávilágít a sok idős ember által elszenvedett magányra. „Ezzel a valósággal szembesülve a családokat és az egyházi közösséget arra hívják, hogy járjanak élen a találkozás kultúrájának előmozdításában, hogy hozzanak létre tereket a megosztásra, a meghallgatásra, a támogatás és a szeretet kifejezésére: így az evangéliumi szeretet konkréttá válik” – hangsúlyozta Farrell bíboros. A prefektus elismerte, hogy a magány az emberi élet elkerülhetetlen állapota, és egyben meghívás arra, hogy az Atyaistenhez forduljunk vigaszért. Keresztényként a nagyszülőknek és az időseknek szentelt világnap arra ösztönöz minket, hogy tegyük félre kiselejtező kultúránkat, és mutassunk „gyengédséget és szeretetteljes figyelmet” közösségeink legtörékenyebb tagjai felé.

A nagyszülők és idősek 2024-es világnapja az ima évében zajlik, amelyet Ferenc pápa hirdetett meg, hogy segítse a katolikusokat a 2025-ös szentévre való felkészülésben. A pápa 2021-ben alapította a világnapot, amelyet július negyedik vasárnapján ünnepel az Egyház, Szent Joachim és Szent Anna, Jézus nagyszüleinek liturgikus ünnepéhez közel.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria