A külföldi magyarok püspöke New Yorkba látogatott

Külhoni – 2013. május 28., kedd | 12:05

Május 24-én a zord időjárás és a hétköznap ellenére szép számmal jelentek meg a hívek New Yorkban a Szent István magyar templomban, hogy fogadják Cserháti Ferenc püspököt, aki lelkipásztori körútján ide látogatott.

A püspök viszontagságos időjárási körülmények között érkezett St. Louisból New Yorkba, ahol Vas László atya fogadta, az ő kíséretében autón érkezett Manhattanbe, a Szent István magyar templomba.

A lelkipásztori látogatás szentmisével kezdődött, amelynek kezdetén Angelo Gombattese OFM, a helyi plébános és a magyar egyházközség vezetősége köszöntötte a hazánkból érkezett vendéget és az együtt miséző, környékbeli magyar lelkipásztorokat: Vas Lászlót Passaicból (NJ), Csete Ivánt Forestburgból (NY) és Juhász Imrét New Brunswickból (NJ).
 
Szentbeszédében a püspök a Boldogságos Szűz Máriáról, a keresztények segítségéről elmélkedett és kiemelte: A Boldogságos Szűz Mária tisztelete nem fölösleges hagyomány, mert az mindig Jézus Krisztusra mutat; a Szűzanya felénk nyújtott Gyermekéhez, az Isten Fiához vezet. Arra emlékeztet, hogy a Szent Szűz Fiára, Krisztusra figyeljünk, és úgy alakítsuk életünket, hogy abban felragyogjon az isteni élet fénye… A Boldogságos Szűz Mária, akárcsak egykor Kánában, ma is arra buzdítja testvéreit, külföldön és odahaza, hogy tegyenek meg mindent, amit az Isten Fia mond.”
   
A szentmise végén Cserháti püspök átadta Erdő Péter bíboros üdvözletét és azt a pápai áldást, amelyet a magyar prímás Rómából hozott a magyar püspöki kar tagjainak és a rájuk bízott híveknek. A püspök, a magyar hívek nagy örömére, azt is közölte, hogy a magyarországi ferences rendtartomány rövidesen egy magyar ferences atyát küld lelkipásztori szolgálatukra.
   
A misét követően a magyar hívek ünnepi fogadást tartottak a templom dísztermében és elbeszélgettek Ferenc püspökkel. A fogadás végén Ferenc püspök megbeszélést folytatott Angelo és Allan atyákkal a rövidesen érkező magyar lelkipásztor egyházi és jogi helyzetét illetően.
   
A Szent István-plébánia magyar hívei örömmel vették a püspöki látogatást, mely azt bizonyította számukra, hogy a magyar egyházi vezetés szívén viseli sorsukat és fontosnak tartja a külföldi magyarok anyanyelven történő lelkipásztori szolgálatát – számolt be a látogatásról Juhász Imre, New Brunswickban szolgáló magyar pap.

Magyar Kurír